Index Vakbarát Hírportál

Nagymaroson éjjel tetőzhet a Duna

2013. június 8., szombat 16:55

A Pest megyei Nagymaroson szombat éjjel rekord vízszinttel, 739 centiméteren tetőzhet a Duna. A polgármester Petrovics László és a védekezésben részt vevők szerint jól halad a munka, felkészültek az eddigi legnagyobb vízállásra. A polgármester szerint a legutóbbi adatok alapján 730 centiméteren áll a Duna, és szombat este még 9 centimétert emelkedve érheti el a legmagasabb szintet. Ez jócskán meghaladja a valaha mért legnagyobb vízállást, a 2006-ban mért 714 centimétert.

Petrovics megjegyezte, hogy péntekről szombatra virradóra áttörte a víz a gátat, de a gáton dolgozó helyi lakosok, az önkéntesek és a katasztrófavédelem emberei 25 perc alatt megfogták a vizet. Munkaerőben és homokzsákban jelenleg nincs hiány; sok településről, például Balassagyarmatról és Gödöllőről is érkeztek segítők, ahogy Szegedről és Békéscsabáról is. Három napja a Bükk Mentőcsoport is a településen dolgozik. Petrovics szerint a probléma egyik forrása, hogy a város végleges védvonalának kiépítéséhez csak tavasszal tudtak nekilátni, de a munkálatok befejezése másfél évet vesz igénybe.

A végleges védvonal alépítménye nagyjából elkészült. A gátat a végleges magasságáig felépítették, most az erősítésével foglalkoznak. A polgármester szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hátralévő 9 centimétert elbírják a gátak.

Nagymaroson eddig 52 embernek kellett elhagynia a lakhelyét az árvíz miatt. Nagy részük a település üdülőterületén él, és számítottak rá, hogy menniük kell. A városban eredetileg főként a Duna-parti sétány mentén építették ki a védvonalat, de a rekordnagyságú áradás miatt a folyóra merőleges utcákban is megjelent a víz, így most több helyen feljebb, a Dunával párhuzamos főúton rakják a homokzsákokat.

Rovatok