Index Vakbarát Hírportál

Négy óra alvás, három kiló hízás

2013. június 10., hétfő 06:55

A vízszint növekedése megállt Kismarosnál, ezzel együtt vége az őrült tempójú pakolásnak. A siklósi tűzoltók kirendelt egységei elmondásuk szerint első napjukon 42 tonna homokot mozgattak meg, mire kiépítették védvonalukat, ami egyenesen a nyílt vízre néz. Az embermagas gáton azonban most sem áll meg a munka: a szivattyúk éjjel-nappal dolgoznak, és a hosszú védelmi szakaszon is mindig van javítanivaló. Szombat éjjel például az egyik őrszem látni vélte, hogy dől a fal, mire 100 tűzoltó rohant a pontra. Vaklárma volt – ezúttal. De a történet hallatán már érthetővé vált, miért panaszkodnak az emberek a kevés alvásra, annak ellenére, hogy elvileg 12 órás váltásokban dolgoznak fél nyolctól fél nyolcig.

Az éjszakai őrség 10 méteres közökben figyeli a reflektorokkal megvilágított gátat, a többiek az embermagas falon belül kezdődő utcában szétszórt tartalék homokzsákokon heverésznek, mobilon olvassák, mi történt a Duna többi szakaszán. A spártai körülményeket látva azért felöltött bennünk, milyen volna, ha nem a zöldár, hanem a tavaszi olvadás miatt kéne a gátakon éjszakázni.

Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy a gáton nem éheznek, sőt! A siklósi srácok azzal tréfálkoznak, hogy a kimerítő munka mellett is mindegyikük legalább három kilót szedett fel. A helyiek ugyanis szünet nélkül hozzák nekik az ételt, a parancsnok elmondása szerint volt olyan, hogy a rengeteg önkéntes menzás miatt szinte már alig tudtak dolgozni.

De nem csak a gátakon őrködnek, hanem kijjebb is: a Dunakanyarban szinte minden utca végén áll egy rendőr vagy egy polgárőr. A terepen járva egyértelmű, hogy teljesen indokoltnak tűnik az árvízsújtotta területek szigorú ellenőrzése, sőt, hermetikus elzárása. A fosztogatás valós esélyeit mi nem tudtuk felmérni, de az biztos, hogy amerre jártunk, még egyensúlyozni is nehéz volt a nyaralókeritéseknek támaszkodó, bozótosokon átvágó gátakon, nemhogy azokat építeni, megtámasztani, foltozni, és közben persze a beszivárgó vizet szivattyúzni. Rossz volt még belegondolni is, mi lenne, ha egy kritikus pillanatban a bámészkodókat kellene terelgetni, neadjisten menekíteni.

Rovatok