Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a Tassi-zsilip

2013. június 10., hétfő 15:39

Megkezdte az árvízi védekezés átcsoportosításának megtervezését a Duna Budapesttől délre fekvő szakaszára az Országos Műszaki Irányító Törzs, közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az erők átcsoportosítását két körülmény nehezíti. Egyrészt a szakértők fáradtak, meg kell oldani a pihenésüket.

Másrészt az ár nagyon lassan vonul csak le, 2-3 napig még a fenti szakaszokon se lehet fellélegezni: a töltések nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért tovább kell folytatni az intenzív ellenőrzést és a megerősítésüket.

A Duna déli szakaszán egyelőre mindenhol jó állapotban vannak a gátak, sehonnan sem érkezett hír kritikus helyzetről. Jelenleg három helyen van szükség kiemelt figyelemre, mondta a szóvivő.

A 2000-es évek elején felújított Tassi-zsilip egy nagy beeresztő műtárgy, és még soha nem volt kipróbálva ekkora terhelés mellett. Előfordulhat, hogy megsérül, elmozdul, de a jellegéből fakadóan itt nem hagyományos védekezésre van szükség: egy szakértői csoport folyamatosan ellenőrzi, figyelmeztetett Siklós Gabriella.

Kisapostagnál és Bátánál nem elég magas a töltés: gyors és szakszerű töltésmagasításra van szükség. Mivel a munkakörülmények rendkívül nehezek, előfordulhat, hogy a társszervek (a terrorelhárítás, a honvédség és a katasztrófavédelem) segítségére is szükség lesz.

Rovatok