Index Vakbarát Hírportál

327 ezer az átlagfizetés Orbán hivatalában

2013. június 12., szerda 11:18 | aznap frissítve

A Miniszterelnökségen idén se kapott senki jutalmat. Az egy főre jutó átlagbérek összege viszont emelkedett a tavalyi évhez képest. Orbán hivatal ezt azzal magyarázta, hogy októbertől átvették a kormánybiztosok illetményszámfejtését is.

Személyi juttatásokra a Miniszterelnökség december és március között összesen 360 millió 214 ezer forintot költött – derül ki a kormány honlapjára feltöltött táblázatból (pdf). A Miniszterelnökségen 275 ember dolgozik, ez azt jelenti, hogy egy dolgozó átlagfizetése ebben az időszakban 327 467 forint volt.

A táblázat szerint a bérek rendszeres és nem rendszeres juttatásból állnak. A nem rendszeres juttatás közé tartozik például a munkavégzéshez kapcsolódó juttatás (szabadságmegváltás, jutalom, céljutalom), a sajátos juttatás (végkielégítés, jubileumi jutalom, napidíj), a költségtérítések és hozzájárulások (üdülési hozzájárulás, közlekedési költségtérítés), illetve a szociális jellegű juttatások.

Senki nem kapott jutalmat

A közzétett adatok több esetben nem világosak. A táblázatból csak az derül ki, hogy szabadságmegváltásra, jutalomra, helyettesítési díjra, kereset kiegészítésre, céljutalomra összesen 1 millió 733 forintot fordított a kormányfő hivatala. Az adatokból az viszont nem derül ki, hogy egyes tételekre külön-külön mennyit költöttek, osztottak-e jutalmat.

Kérdésünkre a Miniszterelnökség közölte, a hatályban lévő rendelkezések szerint nem lehet jutalmat és más jutalmazási jellegű juttatást fizetni. A Miniszterelnökség is ennek megfelelően járt el, tehát jutalomat, prémiumot nem fizetettek senkinek.

A kormánybiztosokat is ők fizetik

A Miniszterelnökség legutóbb a tavaly január és szeptemberi közti időszakról közölt hasonló adatokat. Akkor tíz hónapra vetítve 275 dolgozó összesített bére 679 millió 985 forint volt. Ezt azt jelenti, hogy akkor egy dolgozó átlagban kevesebbet, havi 247 ezer forintot kapott.

Az emelkedést a Miniszterelnökség az Indexnek azzal indokolta, hogy tavaly októbertől átvették a kormánybiztosok és titkárságai illetményszámfejtését is. A kormánybiztosok egyébként legfeljebb az államtitkári illetménynek megfelelő összegre jogosult. A Miniszterelnökség átlagilletményének számítása során ez magasabb átlagot eredményezhet, mint az azt megelőző időszakban - írták:

A kormány május végén közölte, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás miatt húszszázalékos csoportos létszámleépítést rendelnek el a Miniszterelnökségen. A szervezeti egységek vezetőinek – államtitkároknak, helyettes államtitkároknak hét napjuk volt arra, hogy tájékoztassák a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, hogy kiket javasolnak elbocsátani.

Rovatok