Index Vakbarát Hírportál

Dizájnerdrog ölt Fejérben, öt dílert vettek őrizetbe

2013. június 12., szerda 21:39

A rendőrség őrizetbe vett öt embert a napokban elhunyt drogfogyasztó fiatalok rejtélyes halálával összefüggésben. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a kábítószer fogyasztók figyelmét arra, hogy Fejér megye területén egy olyan új kémiai vegyület jelent meg a kábítószer kínálati piacon, amely nagy valószínűséggel két halálesettel is összefüggésbe hozható.

A jelenlegi adatok szerint a halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyülettel hozhatók összefüggésbe. Ez a dizájnerdrog komponens Magyarországon eddig nem volt ismert, Hollandiában azonosították 2012-ben. A rendőrség kérésére az igazságügyi szakértői és egyetemi intézetek toxikológus és vegyész szakértői most soron kívül végzik a minták elemzését.

Székesfehérváron vasárnap hajnalban egy 18 éves fiú, hétfőn Csákváron egy 28 éves férfi halt meg, miután ismeretlen összetételű kábítószert fogyasztottak. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedden további 12 olyan embert kutatott fel, akik hasonló tünetekkel fordult orvoshoz, valamennyien kábítószer-fogyasztók.

A rendőrség az ügyeket egyesítette, és nyomozócsoportot hozott létre, hogy tisztázza a halálesetek és a rosszullétek összefüggéseit. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a történtekkel összefüggésben eljárást folytat egy 26 éves nő, valamint két 23, egy 25 és egy 30 éves férfi ellen. A rendőrség őrizetbe vette őket, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.

Zacher Gábor toxikológus az Indexnek elmondta, a hétvégén Budapesten is halt meg kábítószer-fogyasztó. „Ezek a szerek felemelik a test hőmérsékletét 42 fok fölé, ami a máj működési zavarát, véralvadás-zavart, majd spontán vérzést idéz elé. Ehhez nem kell sérülés, ilyenkor a fogyasztó beléből, szeméből, nyálkahártyájából folyhat a vér, s végül elvérezhet az illető, miközben az orvosok tehetetlenek” – elevenítette fel a hétvégi esetet.

Hozzátette, egy hétvégén átlagosan kétszázan kerülnek Magyarországon kórházba droghasználat miatt. „A fogyasztóknak fogalmuk sincs, mit tartalmaznak azok a dizájnerdrogok, amiket szednek” – mondta, hozzátéve: a legtöbb ilyen szer Kínából származik.

Rovatok