Index Vakbarát Hírportál

Mérges gáz a demjéni Termál-völgyben

2013. június 14., péntek 13:29

Tizenöt felnőtt és négy kisgyermek is rosszul lett a demjéni Termál-fürdőben, pénteken, amikor váratlanul fullasztó, szúros szagú gáz jelent meg a medence körül. A mentők és katasztrófavédelmisek többeket a helyszínen láttak el, de néhány embert kórházba kellett szállítani – írta a Heol.hu

A gáz szédülést és erős köhögést váltott ki, az úszómester is érzékelte, hogy valami baj lehet, ezért mindenkit kiküldött a vízből, és értesítette a mentőket.

Tóth Péter, a fürdő ügyvezető igazgatója a Heves megyei hírlap online portáljának elmondta, hogy a balesetet egy szolnoki cég munkatársa okozta. A társaság három éve szállít a fürdőnek különböző vegyszereket (takarításhoz, fertőtlenítéshez), ezúttal azonban egy új dolgozót bízott meg a feladattal. A fiatalember a kénsavas és a hipós tartályt rosszul kezelte, és két anyag egymással keveredhetett. A veszélyes elegy a légkörbe szabadult.

A Bükk és a Mátra találkozásánál fekvő fürdőt 20 perc alatt kiürítették, jelenleg még nem tudják, hogy mikor nyithat újra a létesítmény.

A Magyar Fürdőszövetség szerint biztonságosak a magyar fürdők, a fertőtlenítésre használt vegyszerek kezelésénél azonban nem lehet kizárni az emberi tényezőt. A szervezet elnöke szerint, épp az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülése érdekében született meg az a döntés, hogy szeptembertől csak OKJ tanfolyam elvégzése után lehet fürdőgépészi munkakört ellátni. Hozzátette, tavaly csak egy olyan baleset történt, amikor klórgáz került egy fürdő levegőjébe.

A magyarországi fürdőkben két eljárás terjedt el. Az egyik, amikor a reakcióba lépő vegyszerek használatával állítják elő a fertőtlenítőszert. A másik, amikor elektrolízis nyomán folyékony formában juttatják a vízbe a klórt. A Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint ez utóbbi biztonságosabb, mert kizárja a gázképződést.

Rovatok