Index Vakbarát Hírportál

Délután megnyitják a budai alsó rakpartot

2013. június 16., vasárnap 14:10 | aznap frissítve

Vasárnap délután 4 órakor megnyitják a forgalom előtt a budai alsó rakpartot Tarlós István főpolgármester utasítására - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Szűcs Somlyó Mária tájékoztatása szerint jelenleg a közlekedési lámpákat kapcsolják vissza, valamint rendbe hozzák a KRESZ-táblákat. A forgalom megindulása előtt rendőrautók fogják jelezni a gyalogosközlekedés végét.

A főpolgármester kéri a budapestieket, hogy délután 2 óra után a budai alsó rakpartot gyalogos közlekedésre ne használják. A pesti alsó rakpart megnyitásáról, a munkagödör miatt, később intézkednek.

Átvágják a nyári gátat Bátán

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap délelőtt elkezdte a Báta határában található régi vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gát átvágását. A beavatkozás hatására a belterületi részekről hamarabb kivezethető a víz, felgyorsítva az apadást, lerövidítve ezzel a védekezés időtartamát.

A bátai önkormányzati nyári gát már a Duna másodfokú vízállásait sem képes kizárni. A mostani, harmadfokot meghaladó árhullám a teljes gemenci területet feltöltve érkezett a település belterülete felé. A nyári gát mögötti területekről a Duna főmedrében történő apadáshoz képest jóval kisebb ütemben tud csak visszajutni a folyóba.

Mint írták, a kiépített ideiglenes belterületi védmű átázása megkezdődött, ezért célszerű a nyári gát és az önkormányzati védmű közé betorlódott vízmennyiséget mihamarabb visszavezetni a Dunába. Az átvágás Báta belterülete, valamint a gemenci vadállomány védelmét is szolgálja. A beavatkozás hatására szárazak lesznek a vadmentő dombok, ahol az állatok megpihenhetnek és élelemhez jutnak.

Az OMIT kitért arra is, hogy azért csak most vágják át a nyári gátat, mert a Duna főmedrének vízszintje mostanra vált alacsonyabbá a másodrendű védvonalak közé beszorult víz szintjéhez képest, ezzel az ideiglenes védművek biztonsága tovább növekszik.

708 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Az OMIT legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg csaknem 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Rendkívüli a védekezés mintegy 539 kilométeren a Dunán, Rajkától a déli országhatárig, az állami védvonalakon.

Vasárnap délben Nagybajcson 481 centiméteres vízszintet mértek, ami több mint 4 méterrel alacsonyabb az egy héttel ezelőtti rekordszintnél. Komáromban 483, Esztergomban 482 centiméteres a Duna vízállása. Budapesten legutóbb 596 centiméteres vízállást mértek, ami csaknem 3 méterrel marad el a múlt heti rekordtól.

Pakson vasárnap délben 712 centit mértek, ami csaknem két méteres apadást jelent. Baján legutóbb 911, Mohácson pedig 921 centiméteres volt a Duna vízszintje.

Rovatok