no

Index Vakbarát Hírportál

„Egyedül vagyunk Tibor, egyedül”

2013. június 19., szerda 18:42 | aznap frissítve

„Elment, ő volt a legellentmondásosabb”, „gangos Angyalföld volt a hazája” – írják MSZP-s politikusok Horn Gyula volt kormányfőről. Szanyi Horn legendás mondatairól posztolt egy videót, Mesterházy hálás, hogy mellette dolgozhatott. Bajnai Gordon szerint egy jó emberrel lettünk kevesebbek.

„Hálás vagyok azért, hogy fiatal politikusként mellette dolgozhattam. És büszke vagyok arra, hogy az MSZP valamennyi tagjával közösen küzdhetek a párt elnökeként és az ország miniszterelnökeként általa képviselt baloldali, európai és demokratikus értékekért” – írta Facebook-oldalán szerda este Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Mesterházy szerint a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökét, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét, Európa pedig a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját veszítette el. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy felelős nemzetpolitikájával megnyugtatóan rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését – írta a pártelnök.

Az MTI szerda délután közölte, hogy meghalt Horn Gyula. A kormány közleményt adott ki nem sokkal a hír után, eszerint megrendüléssel értesültek arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula, Magyarország egykori miniszterelnöke. A kormány részvétét és együttérzését fejezi ki az elhunyt családjának. Úgy tudjuk, a temetésről a Boross Péter vezette Nemzeti Kegyeleti Bizottság gondoskodik majd.

„És ismét gyász, és gyász, és gyász, és fájdalom! Az élő legenda immár "csak" örök legenda lett. Béke poraira, ám éljen a lelke! – írta Szanyi Tibor. A szocialista politikus posztolt egy videót is, amelyen Szanyi sétálgat közben pedig Horn hallható ahogy arról beszél: az MSZP-nek nincs kivel szövetkeznie. „Egyedül vagyunk Tibor” – mondata az azóta többször is idézett felvételen a volt politikus.

Gyurcsány Ferenc azt írta: „Elment. Ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb. Határokat szakított. Saját sorsában és országa dolgában egyaránt. Nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze sokáig vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra. Béke veled.”

„Egy államférfi távozott, akinek "a nem annyira rangos, mint inkább gangos Angyalföld volt a hazája" – írta Török Zsolt MSZP-s politikus. „Elhunyt Horn Gyula! Most szó nincs csak a bánat:-(„ – psztolta Schmuk Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke.

„Horn Gyula egykori külügyminiszter és miniszterelnök halálával Európa, és benne Magyarország, egy igazi államférfit, családja és barátai pedig egy nagy embert veszítettek el” – fogalmazott közleményében Bajnai Gordon. „Személyes történetén is képes volt felülemelkedni”, és „elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny ledöntésében”, valamint Magyarország demokratikus újrateremtésében, írta Bajnai, aki szerint Horn „személye jelképe volt a békés és sikeres magyar rendszerváltásnak”. Az Együtt 2014 vezetője azt is írta, hogy egy jó emberrel lettünk kevesebbek, és együtt érez azokkal, akik az MSZP tagjaként vagy támogatójaként gyászolják egykori elnöküket. 

„A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja részvétét fejezi ki Horn Gyula családjának, valamint az MSZP vezetőinek és tagjainak, hiszen Horn Gyula nem csak Magyarország miniszterelnöke, hanem a szocialista párt meghatározó személyisége is volt" – írta közleményében a Fidesz-frakció.

Rovatok