Index Vakbarát Hírportál

Ősztől lehet gond a kórházi gyógyszerrel

2013. június 19., szerda 13:34

A kórházaknál egyelőre nem okoz gyógyszerellátási gondot a felhalmozódott tartozásokat megelégelő Hungarophrama lépése, de ha a cég ősztől valóban érvényesíti a szigorúbb szállítási feltéteteleket, akkor ősztől problémák lehetnek, mondta az Indexnek Budaházy Emil, a Magyar Kórházszövetség képviselője.

A Világgazdaság írt arról, hogy a legnagyobb hazai gyógyszerbeszállító március elején az összes kórházzal kötött szerződést felmondta, miután azok nem szabályozták megfelelően a cég és a fizetési nehézségekkel küzdő kórházak üzleti kapcsolatát. Március végén már 15 milliárd forintra rúgott a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségéhez tartozó hét vállalat kintlévőség-állománya, és ebből 5,5 milliárd lejárt követelés volt.

A cég már tavaly is megszigorította a szállítási feltételeket a lejárt tartozást felhalmozó kórházaknak. Csak akkor vállalta a szállítást, ha előre fizetnek a megrendelésért, vagy ha életmentő készítményre van szükségük. A kintlévőségeik ennek ellenére sem csökkentek.

Tavasszal a Hungaropharma minden kórháznak új szerződéstervezetet küldött, amelyben nagyon kemény feltételeket határoztak meg. Azt ajánlották például, hogy a beszerzett gyógyszerek árát duplán fizessék meg, ezzel kíséreljék meg ledolgozni a tartozásaikat. Az eredeti szerződési ajánlat teljesíthetetlen volt. A cég ezért előbb a Kórházszövetséggel, majd egyenként a kórházakkal is tárgyalt, mondta Budaházy Emil. Mostanra a 119 kórház körülbelül fele megkötötte az új szerződést, a többieknek szeptemberig kell megállapodniuk a céggel, mondta Budaházy Emil.

A Kórházszövetség képviselője szerint ha a Hungaropharma komolyan veszi az új szerződésekben foglaltakat, az ősztől okozhat szállítási gondokat egyes kórházakban. A kórházak ugyan több nagykereskedőtől szerzik be a szükséges gyógyszereket, mindegyik kereskedőnek vannak azonban egyedi és nélkülözhetetlen termékei. A kórházak többsége például a Hungaropharmától szerez be a létfontosságú külföldi készítményeket, erős fájdalomcsillapítókat vagy a kórházi gyógyszertárakban készített magisztrális gyógyszerek alapanyagait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerint nincs veszélyben a kórházak gyógyszerellátása. A különböző gyógyszer-nagykereskedések különböző szerződések mentén jelenleg is szállítanak gyógyszert a betegellátó intézményekbe, így a Hungaropharma is. A kórházak folyamatos gyógyszerellátása biztosított.

A magyar kórházak tavaly közel 60 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Bár az Egészségbiztosítási Alap maradványából tavaly év végén 27 milliárdot fordítottak az adósságok rendezésére, ezzel is alig a felét tudták csak le a felhalmozódott kötelezettségeiknek.

Rovatok