Index Vakbarát Hírportál

2014-től foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek a nevelőszülők

2013. június 20., csütörtök 07:27

Szeptembertől azoknak, akik befogadó szülőnek jelentkeznek, ötszáz órás tanfolyamon kell részt venniük, írja a Magyar Hírlap. Az eddigi tananyag jogi, pedagógiai, pszichológiai ismeretekkel bővül. 2014 január elsejétől pedig a befogadó szülők foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek majd.

A foglalkoztatotti jogviszony tehát azt jelenti, hogy a befogadott gyermek nevelése egészség- és nyugdíjbiztosítási szempontból szolgálati időnek számít majd. Ez azért fontos, mert jelenleg az 5600 magyarországi nevelőszülő közül 3200-nak nincs állása.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet a nemrég elnyert 5.3 milliárd forintos uniós pénz egy részét a befogadó szülői képzésre fordítja, együttműködve az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával. A befogadó szülők képzése ötszáz órás lesz, szemben az eddigi hatvannal a nem hivatásos nevelőszülőknél, illetve háromszázzal a hivatásosoknál. A képzés OKJ-s szakképesítést ad.

Az oktatás szeptembertől indulhat, megyei képzőkőzpontokban. Az oktatás idejére a képzést tartó szervezetek gyermekfelügyeletet is szerveznek majd. Augusztusban száz oktatót képeznek majd ki, legtöbbjük szociális területen dolgozik.

Rovatok