Index Vakbarát Hírportál

A magas önrész miatt csúszunk le a HIV-prevencióról

2013. június 20., csütörtök 14:37

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága válaszolt az Index HIV-prevencióról szóló cikkére. A levélben elismerik, hogy az újonnan regisztrált esetek száma az elmúlt években növekedett, de azt írják: Magyarország jelenleg is a világ legkedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országai közé tartozik.

A minisztérium szerint a most véglegesítendő új Nemzeti HIV/AIDS Szakpolitikai Program célja, hogy átfogó képet nyújtson a HIV-vírussal fertőzöttek és az AIDS-betegségben szenvedők helyzetéről és javaslatokat tegyen a helyzet javítására.

A levél szerint az Egészségügyért Felelős Államtitkárság célja az új HIV-fertőzések megelőzése, a HIV-fertőzöttek időben megkezdett gondozása, az AIDS-megbetegedések kezelése, a szűréshez, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása.

A minisztérium szerint több uniós támogatást kapott pályázat megvalósítás alatt, mely HIV-prevencióval foglalkozik. A cikkben említett pályázatból (Joint Action on quality improvement in HIV prevention) Magyarország a magas önrész miatt marad ki: a „mindenki által ismert nehéz gazdasági és költségvetési körülmények miatt a minisztérium igen szigorú feltételek között gazdálkodik″.

A levélből kiderül: a pályázathoz szükséges hazai önerőt nem tervezték bele a költségvetésbe, ezért ebből most kimaradunk, de hogy minden HIV/AIDS prevenciót végző civil szervezet számára elérhető legyen támogatás, az év elején kiírták a „Civil szervezetek részvétele a HIV/AIDS megelőzésben” című pályázatot.

Rovatok