Index Vakbarát Hírportál

Devizahitelesek verekedtek az Oktogonnál

2013. június 25., kedd 14:53 | aznap frissítve

A devizahiteles tüntetők egy elhalasztott bírósági döntés után spontán tüntetésbe kezdtek, amely cikkünk írásának idején is zajlik. A rendőrség gyülekezéssel való visszaélés miatt feljelentést tett, egy embert előállítottak. Néhányan a Képviselői Irodaháznál maradnak estig, egy kisebb csoport pedig a hatodik kerületi rendőrséghez indult, ahová az előállított tüntetőt vitték.

Egy embert előállított a rendőrség egy devizahiteles ügy bírósági tárgyalását követő demonstrációról. A Kúria épülete előtt néhány százas tömeg várta az ítélet kihirdetését, majd miután az ítéletet július 4-ére elhalasztották, vonulni kezdtek a városban.

A tömeg először az Oktogonra vonult. A BRFK szóvivője elmondta: egy férfi itt kivált a vonulók közül és festékkel két pénzintézetnek is lefújta a külső üvegét az Oktogonnál. A hvg.hu tudósítása szerint kisebb tömegverekedés is kialakult, amikor a rendőrök megpróbálták kiemelni a férfit. A tüntetés többi résztvevője ugyanis megkísérelte megakadályozni, hogy elvigyék társukat.

A 47 éves nyíregyházi férfit végül rongálás miatt a VI. kerületi rendőrkapitányságra előállították. A kétszáz fős csoport ezt követően a Blaha Lujza térre vonult. Az Origo szerint ekkor leállt a forgalom a Rákóczi úton, még a buszok sem tudtak közlekedni egy ideig.  A tüntetők vezérszónoka azt mondta, hogy annyira elegük van, hogy ha kell, akkor vér fog folyni Budapest utcáin. Egy másik nő a hangosbeszélőben arra kérte az embereket, hogy ne menjen haza senki, "törjön ki most a forradalom", számolt be az Origo.

A tüntetők a Dob utca és Körút sarkánál megprübáltak megrohamozni egy bankfiókot, de a rendőrök sorfallal ezt megakadályozták.

A tüntetők a városközpontban lassan vonultak, hogy minél több ember lássa őket.

A tüntetők délután négykor értek a Képviselői Irodaház elé. Ekkor már csak ötvenen maradtak, köztük van az a két demonstráló, akik akasztott bábukat vittek magukkal. Az egyiken "Uzsorás bankár vagyok", a másikon "Korrupt szar alak vagyok" felirat olvasható. Jelenleg beszédeket mondanak, jelentette az Index tudósítója.

A Koppány csoporthoz tartozó tüntetők közül körülbelül tizenöten azt tervezik, hogy este kilencig maradnak a Képviselői Irodaháznál, aztán átmennek a Vértanúk terére. Közben egy 15-20 fős társaság elindult a VI kerületi rendőrkapitányságra, ahová az egyik előállított tüntetőt vitték a rendőrök.

Feljelentették a tüntetőket

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője. A demonstrációt még bejelentették, a tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség.

A tüntetést információink szerint a Koppány csoport szervezte.

Nem tüntették fel

A Kúria egy devizahiteles OTP Bank ellen indított perét tárgyalja, a hitelfelvevő a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben.

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. A Kúriához az alperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

Rovatok