Index Vakbarát Hírportál

Anyukák tüntetnek az erőforrásminisztérium előtt

2013. június 25., kedd 16:00 | aznap frissítve

Négytől az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tüntetnek azok az anyukák, akiktől a minisztérium áprilistól vonta meg az emelt összegű családi pótlékot. Enélkül ingyen gyógyszerre sem jogosultak. A minisztérium a támogatások körüli csalásokat szerette volna felszámolni, de olyan háromgyerekes egyedülálló anyukától is megvonták a támogatást, akinek csak a gyerekek asztmagyógyszere havi 24 ezer forintjába kerül.

Anikó három asztmás gyereket nevel egyedül, a legidősebb 19, a legfiatalabb 5 éves. Emellett annak ellenére dolgozik teljes állásban, hogy az ilyen gyerekekre jobban oda kell figyelni: naponta többször sós oldattal kell inhalálniuk, hajlamosabbak megbetegedni, és ideális esetben különböző terápiás kezelésekre, például sóbarlangba és úszásra is el kell járniuk. Anikó szerencsésnek mondhatja magát: az iskola, ahol tanítóként dolgozik, nagyon segítőkész. Ha az egyik gyerekhez hirtelen haza kell mennie, mindig meg tudják oldani, hogy valaki más beugorjon helyette, és hosszú távon sem nézik rossz szemmel, hogy sokat hiányzik.

Zsuzsa két gyerek édesanyja, közülük Levente, a fiatalabbik hat éves: ő is asztmás, de emellett tejallergiás is (az asztmás gyerekeknél gyakori az allergia). Emiatt Levente nem járhat például olyan medencébe úszni, melyet klórral tisztítottak, nem ehet tejtermékeket, csak az őket helyettesítő szójaalapú készítményeket – még a szalámit is kerülnie kell. Az asztma miatt napközben váratlanul fulladni kezdhet. Tornaórán, ködös vagy túlságosan forró időben ez menetrendszerű.

Anikó és Zsuzsa április előtt emelt összegű családi pótlékot kaptak. Ez ugyan mindössze 10 000 forinttal volt több a rendes családi pótléknál, de járt vele egy sor kedvezmény. A közgyógyellátás nevű program keretében ingyenes volt néhány asztmát kezelő gyógyszer, a gyes hosszabb ideig, tíz éves korig járt, utazáskor 90%-os kedvezményt kaptak, az iskolában ingyenes volt a tankönyv és kedvezményes az étkezés.

Áprilisban lépett életbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának az a rendelete, mely miatt Anikótól és Zsuzsától is megvonták az emelt összegű családi pótlékot, és vele együtt minden kedvezményt. Az anyukák ma négytől a minisztérium előtt tüntetnek, és a rendelet visszavonását kérik. Az eseményt a facebookon szervezték.

Nem könnyű

Anikó, aki Miskolcról jön fel Budapestre tüntetni, azt mondja, a támogatásra bőven szükség volt: csak a fulladást megakadályozó spray-k ára nyolcezer forint. Ebből Anikónak mindig hármat kell vennie, és egy inhaláló nem is tart ki egy teljes hónapig. Ehhez jön még hozzá a számtalan egyéb készítmény és kúra ára: sóbarlangba menni alkalmanként 1000-2000 forint, uszodába járni (ez szintén enyhíti az asztma tüneteit) szintén tízezren felüli összeg. Zsuzsa fia, Levente tejtermékek helyett szójakészítményeket ehet csak. Ezek jóval drágábbak; a rendes tej 200 forintos árával szemben a szójatej litere akár 800 forint is lehet. Ehhez jönnek még a különböző olyan készítmények, melyeknek az árát már eddig sem állta az állam: allergiagyógyszerek, szemcsepp, sólámpa, sópipa. Egy asztmás gyerek rendszerint 3-4 fajta gyógyszert szed egyszerre.

Gilicze Márta, a mai tüntetés egyik szervezője azt mondja, elsősorban a minisztérium figyelmét szeretnék felhívni a helyzetre: úgy érzik, a döntéshozók nem érezték át, pontosan miről is hoztak döntést.

A potyázókat szerették volna kiszűrni

A háttérben az áll, hogy a minisztérium még januárban módosította a „magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról” szóló rendeletet. Az eredeti szöveg csak általában sorolta fel azokat a betegségcsoportokat, amelyek miatt valaki tartósan betegnek számít: az új szabályozás a betegségeket és fogyatékosságokat a minden bizonnyal sokkal tudományosabb BNO-kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerint jelöli meg.

Elviekben még az is lehetséges, hogy Anikó és Zsuzsa egyszerű félreértés miatt maradtak emelt összegű családi pótlék nélkül: minisztériumi körökből úgy tudjuk, még készülnek azok a módszertani ajánlások, amelyek majd világosan előírják, hogy például az asztmának milyen súlyos stádiuma után jár majd az emelt összegű pótlék. Jelenleg hivatalos minisztériumi ajánlás még nincs, csak az orvosszervezetek szakmai irányelvei – azonban lehetséges, hogy az orvosok félnek egy esetleges felelősségre vonástól, és ezeket túl szigorúan alkalmazzák.

Ezt az elméletet támasztja alá az a nyilatkozat is, melyet az erőforrásminisztérium Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága a Pénzcentrum.hu-nak juttatott el: eszerint a rendeletmódosítás nem célozza a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, fogyatékosságok körének szűkítését vagy bővítését.

Ez a nyilatkozat azonban úgy is értelmezhető, hogy a releváns betegségek köre valóban nem csökken, de támogatás csak a súlyosabb stádiumban lévő betegeknek jár. Az erőforrásminisztériumnak az is bevallott célja, hogy szűkítsék az emelt összegű családi pótlékot kapók körét. Horváth Ildikó főosztályvezető az RTL Klub Házon Kívül című műsorának azt mondta, az OEP adatai szerint a közel 60 ezer, asztma miatt emelt összegű családi pótlékot kapó családból mindössze 14 ezren váltanak ki rendszeresen gyógyszereket – a maradék 45 ezret mindenképp szeretnék kiszűrni az új rendszerből.

Akárhogy is, a szűrés a jelenlegi állás szerint túl jól sikerült: Zsuzsa és Anikó nem tartoznak a potyázók közé.

Rovatok