Index Vakbarát Hírportál

Bezár a Telki kórház

2013. június 26., szerda 15:27 | aznap frissítve

Július 11-től megszűnik a fekvőbeteg ellátás a Telki kórházban - tájékoztatta a magánkórház vezetése a pácienseket. A kórház épületét eladták, így a jövőben már sem szüléseket, sem műtéteket nem végeznek az elit intézményben.

A kórház orvosai a Budakeszi úton található Rendelőintézeta ben dolgoznak tovább. Ide kerül át a saját laboratórium, a képalkotó diagnosztika, a 32 felnőtt és 17 gyermekszakrendelés, és itt végzik majd az altatásos endoszkópos vizsgálatokat és a sebészeti kisműtéteket is.

A levél szerint nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, hiszen a tulajdonos 15 éve töretlenül hitt abban, hogy van jövője Magyarországon egy olyan magánkórháznak, ahol hálapénz mentesen, piaci alapon működő, minőségi betegellátás tud megvalósulni. "Az állami ellátórendszerben tapasztalható várakozási idők növekedése és az ellátási színvonal romlása miatt ugyan egyre növekvő forgalom jellemezte az elmúlt éveket, de a kórház az utóbbi 15 évben rövid időszakoktól eltekintve veszteségesen működött" - áll a levlélben.

A tulajdonos jelenleg nem lát esélyt arra, hogy a régen várt egészségügyi reform megtörténjen és ezáltal többszakmás fekvőbeteg ellátást nyereségesen üzemeltetni lehessen. Ezért döntött a Telki Kórház eladása mellett. A már előjegyzéssel rendelkező páciensek értesítése és ellátásuk szervezése a mai nap folyamán telefonon megkezdődik.

Magyarország első magánkórházát 1998-ban nyitották meg. Az intézmény alapítója Kovács Gábor volt. Az Állami Egészségügyi Központon kívül ez volt a rendszerváltás óta az egyedüli olyan intézmény Magyarországon, amelyet a modern kórházépítészet normái szerint alakítottak ki. Az intézmény mátrix kórházként működött: nem a beteg járt osztályról osztályra, hanem a különféle specialisták mentek a beteg ágyához.

Alapítása óta 50 ezer beteg fordult meg az intézménykben, 180 orvossal álltak kapcsolatban és 3000 gyermek született ott. 2008-ban bővítették az itnézményt. Akkor nyitották meg a Budakeszi úton az új, 28 szakma működését integráló járóbeteg szakrendelőt.

Rovatok