Index Vakbarát Hírportál

Ribilliót ígér a Jobbik

2013. június 26., szerda 12:48

A Jobbik társadalmi megmozdulást szervez, ha a köztársasági elnök visszadboja a földtörvényt, de a Fidesz újra elfogadtatja azt. A Jobbik elnöke erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt a Parlamentben, hozzátéve, hogy „ez nem lesz olyan egyszerű”.

Vona Gábor emlékeztetett rá: már többször is beszélt arról az Országgyűlésben, hogy amennyiben olyan földtörvényt fogadnak el, amely nem védi a magyar földet a külföldi tulajdontól és a nagybirtokok elterjedésétől, akkor „ribillió” lesz Magyarországon. Hozzátette: nem az elnöki pulpitus elfoglalását érti „ribillió” alatt. „Ribillió az lesz, ha a magyar társadalmat utcára hívjuk ebben a kérdésben” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerinte ez a társadalmi mozgosítás a Jobbik legfontosabb feladata most.

Az elnök hangsúlyozta: a Jobbik múlt pénteken megmutatta, hogy hajlandó fellépni a magyar föld védelmében, most a magyar társadalomnak kell megmutatnia, hogy hajlandó ugyanerre. „Lehet, hogy jó előre kitiltják a Jobbik képviselőit a parlamentből, de a magyar embereket nem biztos, hogy ki tudják tiltani az országból” – tette hozzá Vona.

A Jobbik frakció tagjai pénteken megzavarták az új földtörvény zárószavazását, az ellenzéki pártok szerint viszont nem volt érvényes a határozathozatal. Azóta több párt is azt kérte Áder János államfőtől, hogy ne írja alá az új jogszabályt. A kormánypártok és a házelnök érvényesnek tartják a szavazást és elítélték az ellenzéki párt akcióját.

Rovatok