no

Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsman szerint a rendőrök jogsértő módon hallgattak ki egy autista lányt

2013. július 4., csütörtök 15:54

A jogbiztonság követelményét és az emberi méltósághoz való jogot sértették rendőrök azzal, hogy kihallgattak egy autista lányt, tekintet nélkül az állapotára és a hozzátartozója tiltakozására. Az ombudsman az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte – írja az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala közleményében.

A közlemény idézi a rendőrségről szóló törvényt, amely szerint a rendőr a feladatának ellátása során bárkihez kérdést intézhet. A válaszadási kötelezettség azonban nem korlátlan, egyes mentességre okot adó körülmények esetén például a felvilágosítás megtagadható. Nem hallgatható ki tanúként az, akitől a testi vagy szellemi állapota miatt nyilvánvalóan nem várható helyes vallomás. Mégis ez történt, amikor egy büntetőeljárásban eljáró rendőrök a bűncselekménnyel összefüggő kérdéseket tettek fel egy autista lánynak.

A helyszínen jelen lévő édesanya felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy az autizmus olyan veleszületett fejlődési zavar, amely nehézséget okoz a kapcsolatteremtésben, a kommunikációban. A rendőrök ennek ellenére kihallgatták a lányt, és nem figyelmeztették arra sem, hogy hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni.

Az anya az ombudsmanhoz fordult, mert méltánytalannak érezte a nagykorú, gondnokság alatt nem álló, de autista lányával szembeni intézkedést. A rendőrök eljárása nem volt összeegyeztethető a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével és az emberi méltósághoz való joggal – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az alapvető jogok biztosa a további hasonló esetek elkerülése érdekében arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívja fel az állomány figyelmét a büntetőeljárásról szóló törvényben foglaltak alkalmazásának garanciális jelentőségére.

A rendőrség sajtóügyeletétől további tájékotztatást kértünk.

Rovatok