Index Vakbarát Hírportál

Martin Schulz is beszél Horn temetésén

2013. július 6., szombat 09:22

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és a tervek szerint Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter is beszédet mond Horn Gyula néhai miniszterelnök ravatalánál - közölte a Népszava.

A szertartás hivatalos forgatókönyvében csak az szerepel, hogy a néhai miniszterelnökről Katona Béla, a Horn-kormány minisztere, az Országgyűlés volt elnöke emlékezik meg, ezután pedig Kulka János színművész szaval, a lap azonban úgy tudja, hogy bővült a búcsúztatók köre.

Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter, aki annak idején Horn Gyulával készítette elő a határnyitást, a német kormányt képviseli a gyászszertartáson. Csehországot a kormányválság miatt a Budapestre akkreditált nagykövet képviseli, Szlovákiából Tomás Borec igazságügy miniszter jön a temetésre.

Ausztria nevében szintén a nagykövet rója majd le kegyeletét Horn Gyula ravatalánál, az európai intézmények nevében Martin Schulz lesz jelen. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a volt miniszterelnökök, valamint a jelenlegi kormányfő ugyancsak tiszteleg majd Horn Gyula emléke előtt. Orbán Viktor koszorút helyez el a sírnál, de beszélni nem fog.

Rovatok