Index Vakbarát Hírportál

Kövér miatt európai bírósághoz fordul az LMP

2013. július 7., vasárnap 11:04

Az LMP három parlamenti képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mivel az Országgyűlés elnöke, Kövér László a földforgalmi törvény zárószavazásán történtek miatt pénzbüntetéssel sújtotta a képviselőiket. A párt szerint Kövér "a büntetéssel akarja kordában tartani véleménynyilvánítási szabadságukat."

A képviselők egy molinó kifeszítésével és megafon használatával fejezték ki ellenvéleményüket a földtörvénnyel kapcsolatban, ezért a házelnök tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezte. Az LMP-s Lengyel Szilvia a szavazáskor egy hangosbeszélővel felszólította az ülésteremben lévő fideszes képviselőket, hogy adják vissza a gazdáknak a földjeiket, mert az őket illeti és a föld tartja el őket és családjaikat. Lengyel még arról beszélt, hogy fel akarják hangosítani azok hangját, akiket a Fidesz-KDNP politikusai nem akarnak meghallani és akiket kisemmiznek.

"Számos demokratikus parlamentben közmegbecsülés mellett alkalmazzák a fegyelmi jog intézményét. Ahhoz azonban, hogy a kiszabott bírságok ne a választott képviselők politikai tevékenységének önkényes korlátozását szolgálják, jogalkotói mértékletességre és Kövér László személyes bölcsességére is szükség lenne. Sajnos azonban az ízlés szerint értelmezhető gumiszabályok alapján, a házelnök az Országgyűlés méltóságára hivatkozva a neki nem tetsző módon megfogalmazott véleményeket ugyanúgy, néha pedig még szigorúbban bünteti, mint a kirekesztő, rasszista megnyilvánulásokat" - fogalmaz a párt közleménye.

Rovatok