Index Vakbarát Hírportál

Súlyosabb büntetést kérnek Szilvásyra

2013. július 8., hétfő 11:39

Súlyosításáért fellebbezett a "kémkedési perként" ismert büntetőügyben az elsőfokú ítélet ellen a Központi Nyomozó Főügyészség – írta közleményében hétfőn Balogh Zoltán főügyészségi szóvivő.

A főügyészség Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere és Laborc Sándor volt NBH-főigazgató esetében az ítélet súlyosításáért fellebbezett. P. László esetében pedig megalapozatlanság miatt, az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbeztek.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa pénteken elsőfokú ítéletében Galambos Lajost kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre, Szilvásy Györgyöt felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. Laborc Sándor kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetést kapott.

P. László, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

A kémügy 2011 nyarán robbant ki. A Heti Válasz akkor azt írta: Laborc Sándor, volt NBH-főnök leadott hivatali laptopján találtak két, "Ovi" és "Bajusz" nevű mappát, amelyek Orbán Viktor és Kövér László megfigyeléséről tanúskodtak. A lap szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal még ellenzéki politikusi időszakában feltérképezte Orbán Viktor kapcsolati hálóját.

Egy másik szálon amiatt gyanúsíthatták meg a nemzetbiztonság egykori vezetőit, mert 2007-ben egy feltehetően orosz befolyás alatt álló céget bíztak meg az NBH dolgozóinak átvilágításával. A Zömök Kft. nevű céget P. László vezette. Ő a Szovjetunióban járt egyetemre, a felesége is odavalósi, és a cég társtulajdonosa egy orosz anyanyelvű nő. Ugyanez a P. László alapította az adócsalással és pénzmosással gyanúsított Eclipse Zrt.-t is. Az ügyben Balajti László, az elhárítás akkori irányítója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Rovatok