Index Vakbarát Hírportál

34 százalékkal emelik a tanárok bérét

2013. július 10., szerda 12:20 | aznap frissítve

Októberben kapják meg a tanárok az első megemelt fizetést, jelentette be Tatabányán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Szeptembertől átlagosan 34 százalékkal növelik 150 ezer pedagógus bérét. Egy bruttó 190 ezer forintot kereső középiskolai tanár fizetése így 250 ezerre emelkedik. Az egyik szakszervezet szerint jó az emelés, csak nem eléggé ismeri el a minőségi munkát, a másik szerint 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől.

Októberben kapják meg a tanárok az első megemelt fizetést, jelentette be Tatabányán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Szeptembertől átlagosan 34 százalékkal növelik 150 ezer pedagógus bérét.

Ezután négy éven át minden szeptemberben további minimum 5 százalékos, de a minősítés és a szolgálatban eltöltött évek arányában akár évi 10 százalékos béremelés várható. A bérek így érik el 2017-re az eredetileg kitűzött mértéket. A teljes pedagógus-életpályamodell tervezett béremelésének 50 százaléka helyett idén 60 százalékkal emelik meg az illetményeket, a következő négy évben pedig évenként további 10 százalékát kapják meg a pedagógusok.

A Balog Zoltán által bemutatott példák szerint egy Budapest XI. kerületében tanító, főiskolai végzettségű, 12 éve tanító általános iskolai tanár mostani bruttó 150 ezer forintos fizetése  októbertől 200 ezerre emelkedik, 2017-re pedig majdnem 250 ezer forintot fog elérni. Egy nyíregyházi középiskolában 21 éve oktató, egyetemi végzettségű tanár fizetése ma bruttó 190 ezer forint. Ez szeptembertől 250 ezer forintra nő, 2017-re pedig eléri a bruttó 300 ezer forintot.

Mindössze 1457 pedagógus lesz, aki semmilyen béremelésre nem számíthat vagy csak csekély mértékben emelkedik a fizetése. Közöttük olyan nagyon sokat túlórázó, extra jutalmakat kapó, különleges munkáltatói pótlékokkal elismert vagy hátrányos helyzetű régióban tanító tanárok vannak, akik kiugróan magas fizetést (akár bruttó 760 ezer forintot) kapnak.

Balog Zoltán szerint igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb bérrendszer jön létre. Az iskolákat fenntartó Klebelsberg-központ kedden tette közzé, hogy eddig az azonos helyzetű és végzettségű pedagógusok bérezése között akár 100 ezer forintos különbség is lehetett attól függően, hogy melyik önkormányzat volt a fenntartó. Az iskolák állami átvételével ezek a különbségek megszűnnek.

Az önkormányzati pótlékok ugyan kiesnek, de az alapilletmény emelkedése kompenzálja, sőt meg is haladja ezt. Balog Zoltán ettől függetlenül minden önkormányzatot arra buzdított, hogy ha anyagi lehetőségei megengedik, a jövőben is honorálják pluszjuttatásokkal az ott dolgozó tanárok munkáját.

Első lépésben minden tanár fizetése egységesen emelkedik. A béreket később a tanárok minősítése húzza majd szét, ahogy felépül a pedagóguséletpálya-modell. A tanárok karrierrendszerében négy szint érhető majd el. A minőségi követelmények teljesítése magasabb fizetést is jelent majd. Ez valamelyest hasonlít a felsőoktatásban bevezetett tanársegéd, adjunktus, docens és professzor címekhez, mondta Hoffmann Rózsa államtitkár.

A Pedagógus I. és a Pedagógus II. minősítést mindenkinek meg kell szerezni, ezen kívül megpályázható lesz a mesterpedagógus és a kutató tanári cím is. Szeptembertől minden tanár Pedagógus I. besorolást kap. Ekkortól indul meg a tanárok minősítési eljárása. Három fős bizottságok értékelik majd a tanárok munkáját. A bizottságban helyet kap az iskola igazgatója, a helyi tanárképző főiskola egy szakértője és a kormányhivatal egy képviselője is.

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A PSZ annak is örül, hogy a foglalkoztatásról szóló, készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Galló Istvánné előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket. A PSZ elnöke szerint kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási iskolák.

A kisebb szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint  nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a tanárok. Mendrey László elnök azt mondta: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Mendrey szerint egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

Rovatok