Index Vakbarát Hírportál

Öt év a csecsemőt is megölő sofőrnek

2013. július 10., szerda 19:44

Első fokon öt év fogházbüntetésre ítélte a Szolnoki Járásbíróság a moldovai V. Mihailt, aki a 4-es főúton Karcagnál januárban okozott balesetet, melyben öt ember maghalt.

Enyhítő körülmény volt a vádlott beismerő vallomása, büntetlen előélete és megbánó magatartása. V. Mihail tízezer eurót (2,94 millió forint) helyezett letétbe a balesetben elhunytak temetési költségeire a hozzátartozóknak, de ezt nem számították be enyhítő körülménynek. Szintén nem számított az sem, hogy a vádlott Moldovában több hozzátartozójáról is gondoskodott anyagilag.

A kiszabott öt évbe beszámít az előzetes letartóztatásban eltöltött idő. A vádlott leghamarabb büntetésének kétharmadát letöltve helyezhető feltételesen szabadlábra.

A bíró indoklásában elmondta, a moldovai férfi megszegte a jobbra tartási kötelezettséget: a szakértők szerint a karambol a szemből érkező jármű sávjában történt, az úttest állapota és az időjárási körülmények nem játszottak szerepet.

A vétlen gépkocsiban csak a vezető használt biztonsági övet, de a V. Mihail által vezetett terepjáró lényegesen nagyobb tömege és sebessége miatt az áldozatoknak bekötve sem lett volna esélyük a túlélésre.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott védője enyhítésért fellebbezett, így az elsőfokú határozat nem jogerős.

A 24 éves, Franciaországban dolgozó, onnan hazafelé tartó Mihail terepjárójával január 6-án reggel Karcag közelében, a 4-es főút 164-es kilométerénél ütközött félig frontálisan egy személygépkocsival, melynek minden utasa, köztük egy csecsemő is meghalt.

Rovatok