Index Vakbarát Hírportál

Mennyit ér ma néhány régi HÖK-ös kapcsolat?

2013. július 11., csütörtök 11:06

Sem a pénzt, sem a különleges ügyvédi megbízásokat nem sajnálta a Jaczkovics ügyvédi irodától a XII. kerületi önkormányzat, de Zugló sem. Jaczkovics László, aki a Szegedi Egyetem jogi karának HÖK-elnökéből lett előbb az Oktatási Minisztérium tanácsadója, majd 2002-től 2010-ig ügyvédként dolgozott, és a Fidesz delegáltja volt az MTV Közalapítvány kuratóriuma ellenőrző testületében, ugyanis ma is kamatoztatja fiatalon kiépített kapcsolati tőkéjét.

A Magyar Narancs eheti számában például azt írja, az ügyvéd tavaly augusztustól idén áprilisig havi 350 ezer forint plusz áfáért képviselte a polgármesteri hivatalt gondnoksággal kapcsolatos, illetve felülvizsgálati peres eljárásokban. Papcsák Ferenc decemberben a kerületi ingatlanok értékesítésével kapcsolatos jogi munkákért a 225 milliós vételár 0,75 szalékát is átutalta.

A Magyar Narancsa felhívja a figyelmet: az első szerződést a Polgármesteri Hivatalt vezető Papp Csilla írt alá, akinek férje, Szabó László az 1990-es évek közepén a Hökosz (a mai HÖOK) vezetője volt. Szabó és Jaczkovics később is találkozhattak, szintén egy időben dolgoztak ugyanis a kormánynak: amikor az ügyvéd a minisztériumot képviselte, Szabó a Sportminisztérium helyettes államtitkáraként tevékenykedett. Itt még egy közös tulajdonjogi perük is volt. Szabó aztán később az MTV Közalapítvány kuratóriumába is bekerült, Jaczkoviccsal egy időben, szintén a Fidesz delegáltjaként.

Jaczkovics ügyvédi irodáját emellett az MTVA is foglalkoztatja, de hogy mikortól és mennyiért, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy az NMHH is ettől az ügyvédi irodától kért jogi tanácsokat, méghozzá óránként nettó 20 ezer forintért, 2011 márciusáig. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM) ezeken felül havi 800 ezer forintért véleményezték a "jogi szakértelmet igénylő kérdéseket". A Szerencsejáték Zrt., amely fölött közvetetten szintén az NFM rendelkezik, nettó 700 ezret utalt ugyanide jogi képviseletért. Egy idő után ráadásul Szerencsejáték Zrt.-t "különösen" az NFM előtt kellett képviselni. Jaczkovics irodája a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, hogy ez nem okozott problémát, mivel "a Szerencsejáték Zrt. speciális tevékenysége kizárja a kettősséget".

Jaczkovicsot az ELTE-hez is erős szálak kötik a cikk szerint, így az sem lehet véletlen, hogy havi másfél millió forintért képviseli az egyetemet. Az ügyvéd irodájában dolgozó Milotay Orsolya ugyanis Cseszregi Tamás, az ELTE oktatási igazgatójának felesége. Cseszregi ráadásul az ELTE HÖK alelnöke volt, az elnöki poszton pedig ezzel egy időben az a Forgó Melinda ült, akinek férje HÖOK alelnök, a későbbiekben pedig az NFM felsőoktatási vagyonfelügyeleti osztályának vezetője lett.

A Magyar Narancs korábban részletes cikkben számolt be a Pokorni Zoltánhoz közel álló volt HÖK-ös vezetők ügyvédi megbízásairól is. Cseszregi Tamás ügyeiről pedig az Átlátszó Oktatás blog írt részletesebben.

Rovatok