Index Vakbarát Hírportál

Beköszöntött a vizsgabiztosszűke

2013. július 17., szerda 12:52

Háborognak az autósiskolák oktatói Budapesten, mert a leépítések miatt kevés a vizsgabiztos, és másfél hónapot kell várni a vizsgaidőpontokra. Ekkora kihagyás után nő a bukás esélye is.

2013. június 28-án dudakoncert búcsúztatott hat fővárosi vizsgabiztost, akik nem önszántukból távoztak, az új rendelet szerint, koruk miatt váltak feleslegessé, írja a tanulovezeto.eu szakmai-módszertani portál. A hiány miatt június végén 30 napot, mostanában már másfél hónapot kell várni a vizsgára.

Balogh Zoltán, a portál főszerkesztője elmondta, hogy háborognak a gépkocsivezető-oktatók, mert nem tudnak folyamatosan dolgozni, sorba kell állni a vizsgaidőpontokért. Balogh szerint a másfél hónapos kihagyás a tanulóvezetőknek is sok. Drága pótórákkal kell ébren tartaniuk a tudást, vagy pedig kihagynak és azt kockáztatják, hogy felejtenek abból, amit tanultak. Így nagyobb a bukás esélye is.

A gyakorlati oktatáson a kezdő vezetők nem annyira készséget, inkább jártasságot szereznek, ami nagyon ki van hegyezve a vizsgaszituációra. A kihagyás miatt csökken az eredményesség Balogh szerint, ami a hatóságnak sem jön rosszul, hiszen a vizsgának is díja van.

Balogh közölte, hogy a vizsgabiztosok a központi leépítések miatt távoznak. Sokan nyugdíjasok, de más országokban akár 70 éves korukig is dolgozhatnak. Régebben egy hetet kellett várni a vizsgaidőpontra, most az ötszörösét.

Évente 80-100 ezer ember vizsgázik le. Nagyon sok közöttük a diák, akik az iskolaszünet idejére tervezték be a jogosítvány megszerzését. Nekik még nehezebb bekalkulálni a késést.

Rovatok