no

Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniai királysikló kószált Üllésen

2013. július 18., csütörtök 18:50

Kaliforniai királysiklót (Lampropeltis getula californiae) találtak Üllésen, a szép és nem mérges harapású kígyót a Szegedi Vadaspark fogadta be, közölte a vadaspark igazgatója, Veprik Róbert. Az egzotikus hüllőre a járókelők figyeltek föl a Csongrád megyei faluban.

Eredetileg Észak-Amerikában, a Kaliforniai-öböl környékén őshonos. A kígyó jó állapotban volt, mérete alapján idősebb egyed lehet. A kaliforniai királysikló nem számít ritkaságnak, számos színváltozatát tartják hobbiállattartók. Valószínűleg egyiküktől szökött el az üllési példány.

A kaliforniai királysiklók közül a leggyakoribbak a keresztbe csíkos mintázatúak, de létezik albínó és  hosszanti csíkos változat is, a most megtalált állat ilyen. Általában nappal, kora délután tevékenyek, a nyári melegben azonban rejtőzködő életmódot folytatnak, csak az esti órákban bújnak elő.

Élőhelyén a királysikló más kígyófajok réme, előszeretettel vadászik rokonaira, sőt fajtársaira is. Még a csörgőkígyót is megöli és megeszi, mivel a mérgére immunis. Emellett kisebb rágcsálókat és madarakat is megfog, fogságban elsősorban ezekkel etetik. Bár – hasonlóan más siklókhoz –, ha fenyegetve érzi magát, harapással védekezik, mérge nincs, csak kisebb felületi sebet tud okozni. Gondos kezek között szelíddé válhat, ezért is népszerű a hobbiállattartók körében.

A királysiklónak egyelőre a vadaspark biztosít helyet, de az állatkert tartókapacitása véges. Az utóbbi időben egyre több a hasonló eset, legutóbb Szeged belvárosában, egy játszótéren fogott be gabonasiklót a vadaspark munkatársa.

Rovatok