Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe vonult az elítélt nőgyógyász

2013. július 20., szombat 19:51

Megkezdte börtönbüntetését Loboda Fábián, az Orosházán praktizáló szülész-nőgyógyász – írja a Beol.hu. Az orvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt, május végén ítélte három év fogházbüntetésre a Szegedi Törvényszék.

A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek Lobodát. A szabadságvesztés mellett a bíróság az Orosházán háziorvosként praktizáló orvost öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

Átlyukasztotta a nő méhfalát

Az ítélet szerint a 31 éves asszonyon az orvos egy vetélés után hajtott végre egészségügyi kaparást 2008. június 1-jén, de a műtét során az orvos átlyukasztotta a beteg méhfalát, és két helyen a vékonybelét is megsértette.

A páciens már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott; a szobatársai szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Az orvos azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. Az ítélet szerint a vádlott a valóságosnál jobbnak tüntette fel a beteg állapotát, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, és az esetről nem számolt be megfelelően a feletteseinek.

A műtét másnapján a vádlott egy kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálat során rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől. Az asszonyt végül július 3-án műtötték meg; ekkor derült fény a sérülésekre, és arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg nő július 5-én került az intenzív osztályra. Mivel vérmérgezése lett, az életét két újabb műtéttel sem tudták megmenteni, és július 25-én meghalt.

Rovatok