Index Vakbarát Hírportál

Megsértették Lázár János méltóságát

2013. július 23., kedd 14:28

Félmilliós kártérítést fizet az a hírportál, amit tavaly áprilisban jelentett fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy komment miatt. 2012. október 24-én a Lázárt szállító mikrobusz balesetet szenvedett, amiben egy gyermekes fiatal nő meghalt. A balesetről szóló delmagyar.hu-n megjelenő cikk hozzászólásai között pedig volt egy komment, ami miatt Lázár János „emberi méltóságának megvédése érdekében” bírósághoz fordult: polgári peres eljárást indított a delmagyar.hu hírportál ellen.

Lázár elmondása szerint feljelentésének célja az volt, hogy kiderüljön, „egy közéleti szereplőnek joga van-e az emberi méltósághoz”, mivel „a politikus is ember”. Az államtitkár arról beszélt, minden közéleti szereplőt megillet az emberi méltóság, függetlenül attól, hogy melyik politikai párthoz tartozik, helyi vagy országos szinten végzi tevékenységét. Hozzátette, hogy amennyiben a bíróság neki ad igazat, a kártérítést a balesetben elhunyt nő családjának ajánlja fel.

A perben a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. elismerte, hogy a hírportálon a "Lázár János autója karambolozott - egy 36 éves szentesi nő meghalt" című cikkhez kapcsolódó kommentek megsértették Lázár János emberi méltóságát. A kiadó kötelezettséget vállalt arra is, hogy 15 napon belül megfizet Lázár János kérésére és felajánlására ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést a balesetben elhunyt fiatal nő családjának.

A kiadó vállalta továbbá, hogy közleményt jelentet meg, amelyben sajnálkozását fejezi ki, amiért megsértette Lázár János emberi méltóságát, és vállalta azt is, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz annak érdekében, hogy az általa működtetett portálon ne jelenjenek meg az államtitkár személyiségi jogait sértő hozzászólások a jövőben.

Az újságcikkek alá fűzött felhasználói kommentek megítélése nem egységes a magyar bírósági joggyakorlatban. Egy Strasbourgban megtámadott kúriai ítélet szerint a kommentekkel elkövetett személyiségi jogsértésekért az internetes kiadvány kiadója ugyanúgy felel, mintha saját tartalom volna, közben első fokon továbbra is születnek olyan ítéletek, hogy a jogsértő kommentekért a kiadó csak akkor felel, ha kérelemre nem távolítja el. Büntetőjogi vonatkozásban a kommenttel elkövetett esetleges rágalmazásért, becsületsértésért a kommentet író személy felel, feltéve, ha a kilétét sikerül a feljelentőnek vagy a nyomozóhatóságnak megállapítani.

Rovatok