Index Vakbarát Hírportál

Tervezetten került a patika elé a trafik

2013. július 24., szerda 14:52

Néhány méter választja el a gyógyszertár és a dohánybolt bejáratát az újpesti szakorvosi rendelőintézet előtt.

A hónap elején indított trafik a patika előtt, annak lépcsője mellett kapott helyet az önkormányzat vagyonkezelésében lévő területen.

Az önkormányzatnál az Index kérdésére azzal magyarázták a szolgáltatások szokatlan kombinációját, hogy az egészségközpont előtti területen évtizedek óta működött egy dohánytermékeket is áruló újságos trafik, valamint egy lángosos bódé, de ezeket megszüntették, amikor megindultak a felújítási munkálatok.

Az önkormányzat renováltatta a rendelőintézetet, és az épület előtti téren, amely korábban meglehetősen lerobbant képet nyújtott, térkövezett, virágágyásos parkot hozott létre.

A felújítás után úgy gondolták, hogy a trafikot nem a régi helyén nyitják meg újra, mert akkor eltakarná a parkosítást, hanem közelebb viszik az épülethez. Az új dohánybolt így végül közvetlenül a patika mellé került.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely megtiltaná kórházak, vagy egészségügyi intézmények közelében a cigarettaárusítást. Alkoholt ugyan nem lehet árulni 200 méteres távolságon belül, de a nemdohányzók védelméről szóló törvény csak azt mondja ki, hogy a kórházak udvarán nem szabad rágyújtani. Újpesten tehát legfeljebb azokat a vásárlókat lehet megbüntetni, akik a trafikból kilépve a patika bejáratától számított 5 méteren belül rágyújtanak.

Az önkormányzatnak egyébként nem jött rosszul a trafikok beindítása. Információnk szerint az Újpesten kiosztott koncessziók alapján beindított trafikok negyede költözött önkormányzati bérleménybe, amivel havonta 2-3 millió forintos plusz bevételt hoznak a kerület kasszájába.

Rovatok