Index Vakbarát Hírportál

Tíz focipályát raktak volna a reptér helyére

2013. július 25., csütörtök 18:15

Tízpályás fociakadémiát akartak telepíteni a dunakeszi reptér füvére, bár a repülősök szerint a futballnak semmi keresnivalója nincs a területen. A sportrepteret három hete záratta be a város polgármestere, csütörtökön pedig már arról tárgyalt az önkormányzat, hogy odaadják-e az ingatlan egy részét az UTE-nak. A javaslatot végül leszavazta a testület.

Csütörtöki ülésén tárgyalta a dunakeszi képviselőtestület azt az előterjesztést, amely az Újpesti Torna Egyletnek engedte volna át a város határában található, több évtizede működő sport repülőteret.


Nagyobb térképre váltás

Az UTE tervei szerint a 93 hektáros ingatlanból 10 hektárt használna fel, hogy ott utánpótlás futballakadémiát hozzon létre. Az önkormányzat elé vitt javaslat tíz füves pálya létesítését engedélyezte volna. Az UTE szerdai közleménye szerint azért jó ötlet a reptér és foci kombinációja, mert így a „gyermekek és szüleik érdeklődését a repülés iránt is felkelthetik”.

A fociklub előzetes magyarázkodására azért volt szükség, mert a reptér eddigi hansználója, az Opitz Nándor Repülőklub már hosszabb ideje vitában van az önkormányzattal, és különösen Dióssi Csaba polgármesterrel. Dióssi június végén, a döntését szabálytalan repülésekkel indokolva, teljesen lezáratta a repülőteret, a klub tagjainak át kellett költözniük a budaörsi reptérre.

Az egykor állami tulajdonban lévő terület több mint egy évtizede került az önkormányzathoz. Az átadásnál kikötötték, hogy 15 évig változatlanul sportcélra lehet csak használni. Bár az erre vonatkozó szerződést a jelenlegi polgármester elődje is megújította, Dióssi visszavonta a megállapodást. Az ügyben már elsőfokú bírósági ítélet is született, amely azt mondta ki, hogy a repülőklub jogszerűen használja a dunakeszi repülőteret, érvényes szerződéssel rendelkezik.

Az önkormányzat új hasznosítási tervei ellen politikai és civil demonstrációt is szerveztek Dunakeszin. A képviselőtestület végül elutasította a focis terveket, de a reptér továbbra is zárva marad.

Rovatok