Index Vakbarát Hírportál

Konzul lesz a bíró, aki szerint a Jobbik nem neonáci

2013. augusztus 2., péntek 11:45

Kolozsvári konzul lesz Takács Péter Attila, akit Áder János köztársasági elnök felmentett bírói tisztségéből. Takács Péter Attila egyik márciusban hozott ítéletével szerzett hírnevet, amelyben kimondta, hogy a Jobbik nem nevezhető neonáci pártnak.

Az Index információi szerint külügyi szolgálatba áll Takács Péter Attila bíró, akit lemondása után felmentett hivatalából a köztársasági elnök.

Áder János Magyar Közlönyben megjelent felmentő döntése július 30-ai hatállyal mentette fel a Fővárosi Törvényszéken végzett munkája alól. A köztársasági elnök nem indokolta döntését, ezért megindult a találgatás, hogy miért hagyta ott hivatalát a bíró, aki néhány hónappal ezelőtt elsőfokú döntésével kimondta, hogy a Jobbik nem neonáci párt.

Mint kiderült, nem a nagy feltűnést keltő ítélet, hanem Takács Péter Attila pályamódosítási szándéka áll a felmentés hátterében. A bíró konzulként dolgozik majd a kolozsvári magyar külképviseleten.

Mint ismert, Takács Péter Attila 2013 márciusában Karsai Lászó történészt 66 ezer forint megfizetésére és bocsánatkérésre kötelezte a Fővárosi Törvényszéken lefolytatott perben, mert 2011. december 14-én, az ATV Start című reggeli műsorában neonácinak minősítette a Jobbikot. A párt jó hírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet.

Két tárgyalási forduló után a bíróság a Jobbiknak adott igazat. Takács Péter Attila bíró indoklása szerint az ATV műsora alapvetően a Horthy-korszak restaurációjára tett kísérletekről szólt, Karsai László pedig nem a műsor fő témájához kapcsolódott, amikor minősítette a Jobbikot, ezért a kifogásolt jelző használata „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” volt.

Rovatok