Index Vakbarát Hírportál

Nagyon-nagyon sok drogot találtak 3 fiatalnál

2013. augusztus 2., péntek 14:04 | aznap frissítve

Letartóztattak három 19 és 22 év közötti fiút, miután „nagyon-nagyon sok drogot” találtak körülöttük egy érdi külvárosi családi házban, közölte pénteken a rendőrség. A ház Érd szélén, viszonylag eldugott helyen áll, a fiatalok itt naponta 20 ezer dizájnerdrog-tablettát gyártottak le két régi típusú gyógyszergyártó géppel. Pontosabban – a gyanú szerint az egyik fiú gyártott, a másik forgalmazott, a harmadik pedig irányított. A trió év eleje óta működött összehangoltan és szervezetten, mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda, az NNI.

A rendőrség összesen 70 ezer ilyen színes, csillag alakú kis pirulát talált a házban, és további 20 kiló alapanyagot, amiből újabb 80 ezer tabletta készült volna a következő napokban. Az NNI szerint a fiatalok 150 ezer darab tablettát akartak eladni. „Csütörtökön hatalmas szeletét vágtuk ki a piacnak” – mondta Bucsek Gábor dandártábornok, amikor az elfogás részleteiről beszélt.

Droglabor felszámolása

A három fiúnak, ahogy az a dizájnerdrogok forgalmazóira jellemző, semmilyen vegyészi ismerete nem volt. Az interneten kerestek információkat, és az összeolvasott beszámolók alapján készítettek szereket. Később arra maguktól is rájöttek, hogy ha egyik alapanyagból egy kicsit több kerül egy-egy adagba, akkor az más hatást vált ki az emberi szervezetből, mint egy másik kombináció. Mivel az adagok nem egységes recept alapján készültek, a rendőrségnek most egyenként kell megvizsgálnia a 70 ezer tablettát. Az, hogy a három érdi gyanúsított készíthette-e azt a drogot, ami miatt az elmúlt két hónapban öten haltak meg, csak a vizsgálat után lehet majd kijelenteni.

Szero Toni

Az elmúlt két hónap öt drogtúladagolásos esetei a para-metil-4-metilaminorex nevű anyaggal hozhatóak összefüggésbe, amely a dizájnerdrogok egyik újabb alapanyaga. Azután terjedt el, hogy elődje felkerült a C-listára, vagyis illegális lett. Június eleje óta egyébként már ez a szer is szerepel a listán.

Egyik neve, a Seritoni onnan ered, hogy hat a szerotonin nevű boldogsághormon termelésére is, a másik, a Swiss Toni címnek pedig egy vígjáték az alapja, de szólítják egyszerűen csak Euphoriának is, mint az elődjét, a Drogriporter kommentelői szerint pedig Jövő, Zene és Mef néven is fut. Ugyanitt azt írják, por alapú, ízetlen szer.

Hosszú távú hatásai nem ismertek, de rövid távon akár mintegy fél napra boldoggá, empatikussá és fehér májúvá teszi a szerhasználót. Kevésbé szimpatikus hatásai a hányinger, állkapocsrángás, érszűkület, a testhőmérséklet emelkedése, ami pedig végső soron halálos belső vérzésekhez vezethet. A kívánt hatást valószínűleg nagyon kis mennyiséggel, már 60-100 milligrammal el lehet érni, 120 milligramm felett pedig halálos dózisról beszélhetünk. Szero Toni valószínűleg éppen azért olyan veszélyes, mert csak húsz milligramm a még nem jó és a már nem jó közötti különbség.

Az öt haláleset ügyén a rendőr-főkapitányságon nyomozócsoport dolgozik, öt személy ellen már eljárást indítottak. Habár a rendőrség kiemelten kezeli az ügyet, „a nagy nézettségű bűnügyi sorozatokkal ellentétben az igazságügyi szakértői vélemények elkészítése időt igényel” – tették hozzá korábban.

Bucsek pénteken arról is beszámolt, hogy új típusú felderítést vezetett be a rendőrség ahhoz, hogy az új típusú pszichoaktív drogok, vagyis a dizájner drogok előállítóit, forgalmazóit és felhasználóit leleplezze. A júliusban 300 büntetőeljárás indult, 160 kiló marihuánát foglaltak le, ezer tő kannabiszt, és 4,2 kiló szintetikus kábítószert, illetve por állagú pszichoaktív szert, továbbá több mint ezer darab tablettát.

A drogok nagy részét a déli határ mentén foglalták le, de nyáron a Balaton is kiemelt célpont, mint kiderült, nem csak a turistáknak. A rendőrség fokozottan ellenőriz a tó körül azokon a helyeken, ahol a szezonban felélénkülhet a drogbiznisz, tehát Siófokon, Zamárdi és Szántód térségében biztosan. Júliusban 12 dílert kaptak el itt. Köztük van valószínűleg az a 21 éves fiú, aki a Balaton Sound alatt annak a belga srácnak adott el drogot, aki később meghalt.

Országszerte összesen 44 terjesztő ellen indult eljárás múlt hónapban. Elfogtak egy Szlovákiában élő magyart is, aki valószínűleg egy buszjáraton, sporttáskában hozta volna Magyarországra az illegális szereket. Őt a magyar hatóság információi alapján a szlovák rendőrség tartóztatta le, vagyis láthatóan elindult az a nemzetközi együttműködés, amelyet régóta sürgetett a szakma. A 28 éves srác valószínűleg Kínából kapta az eladásra szánt adagokat. A dizájnerdrogok ügye összeurópai probléma Bucsek szerint, sőt, Magyarország korábban már egy  globális dizájnerdrog-adatbázis  kiépítésébe is beszállt.

Rovatok