Index Vakbarát Hírportál

Elviselhetetlen bűz egy hevesi faluban

2013. augusztus 8., csütörtök 08:21

Hetek óta elviselhetetlen bűz terjed a Heves megyei Szihalomban a környéken kiszórt híg trágyalé miatt, írja a heol.hu. A lap szerint a helyi lakók elmondták: se éjjelük, se nappaluk, és fogalmuk sincs, ilyen esetben hova fordulhatnának segítségért.

Wahorn András is írt nekünk a bűzről

"Mezőszemerén is büdös van hetek óta. (Szihalom mellett).

Szihalom másik szomszédja Zsóri Fürdő, ott meg kénszag van. Úgyhogy a fingszagból a szarszagba kóstolhat a látogato minálunk!"
A település polgármestere, Bóta József Sándor elmondta, hogy a lakók panasza jogos, ráadásul az üdülőrészen nyaraló családok is tömegesen menekülnek a szag elől. Ráadásul disznó trágyáról van szó, ami a Bóta szerint a trágyák között is a legbüdösebb.

A polgármester szerint a nyíregyházi székhelyű Szemere Mag Kft.-nek van engedélye a trágya szórására, de az erre vonatkozó szabályokat nem tartják be, ezért az önkormányzat eljárást kezdeményez az ügyben.

A polgármester az Indexnek azt nyilatkozta, három hete próbálják különböző hivataloknál érvényesíteni az igazukat. A trágya szórásának szabályairól pedig kifejtette: a cég hivatalosan azt vállalta, hogy ilyen tevékenységet csak 18 fok alatt végez, illetve, hogy a trágyát azonnal beszántja, hogy a szag ne tudjon terjedni. Bóta szerint azt nem is kell magyarázni, hogy az elmúlt három hétben hány fok volt az országban, de a cég sajnos a beszántást sem végezte el rendesen. Az üggyel kapcsolatos megbeszéléseken ráadásul tagadják is ezeket: „úgy viselkednek, mintha nem olvasták volna el a szerződést, illetve a rájuk vonatkozó kötelezettségeket".

Az ügy azóta − legalábbis átmenetileg − megoldódott: Bóta szerint ma hajnalban a trágyázó gépet elvitték a település határából és telefonon szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy a trágyázást felfüggeszti a cég. A polgármester szerint azonban ez kevés, hiszen ő írásbeli nyilatkozatot szeretne arra vonatkozóan, hogy a Szemere-Mag Kft a jövőben betartja a szerződésben vállaltakat.

Szerettük volna elérni az érintett céget is, ott azonban azt mondták: minden olyan vezető, aki nyilatkozhatna az ügyben szabadságon van. A gép elszállításáról annyit mondtak, az valószínűleg azért történt, mert éppen máshol trágyáznak vele. A polgármester hozzátette, ha mésem oldódik meg az ügy: „akár a polgári engedetlenségig is elmegyünk, odaállunk a gépek elé és nem engedjük, hogy elinduljon".

Ha Önnek további információi vannak, írjon nekünk a tema@mail.index.hu címre!

Rovatok