Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó pillanatban fellebbezhet a kormány

2013. augusztus 8., csütörtök 21:01

Az utolsó pillanatban dönt a kormány arról, hogy fellebbezzen-e a 98 százalékos különadó ügyében Strasbourgban. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága az Index kérdésére válaszolva kifejtette: a kormány jövő szerdán, vagyis a fellebbezésre megszabott három hónapos határidő utolsó napján dönt arról, hogy fellebbez-e.

A strasbourgi bíróság május 14-én kaszálta el a 98 százalékos különadót, mert az megsértette a magántulajdonhoz való jogot, a bírósági ítélet angolul ezen a linken olvasható. A döntés nem jelenti azt, hogy minden érintettet automatikusan kárpótolnak, de az N. K. M monogramú felperesnek csaknem ötmillió forintot ítélt meg a bíróság, és a korábban Strasbourghoz fordult felperesek ügyére is hatással lesz az ügy.

A különadó a közszférában dolgozó vezetők végkielégítésének kétmillió forint feletti részét, a beosztottak végkielégítésének 3,5 millió forint feletti részét érintette. Az adó a 2010. január elseje utáni végkielégítésekre vonatkozik.

Giró-Szász András kormányszóvivő az ítélet után elmondta: emlékei szerint körülbelül ezer embert érintett a 98 százalékos különadó. Ha mindenkit kártalanítanának, az körülbelül 5 milliárd forintot tenne ki, a kormánynak pedig erre az évre 400 milliárd forintos tartaléka van.

A KIM az Indexnek elmondta: a kormány jövő heti döntésének függvénye „az ítéletben kiszabott
kártérítés kifizetése és a más kérelmezőkkel történő egyezségkötés″.

Rovatok