Index Vakbarát Hírportál

Új szövetségese lehet az LMP-nek

2013. augusztus 12., hétfő 13:30 | aznap frissítve

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) azt javasolja az LMP-nek, hogy az eddigi együttműködés folytatásaként a két rendszerkritikus párt kezdjen tárgyalásokat a lehetséges választási szövetség kialakításáról a 2014-es választásokra, írja közleményében a 4K!.

„A józan ész azt diktálja, hogy a jövő évi választásokon a rendszerkritikus erők ne egymást gyengítsék a szavazatok megosztásával, hanem erős alternatívát formáljanak a jelenlegi politikai elitből kiábrándultak számára” - áll a párt közleményében. A 4K! szerint először azt kell megvizsgálni, kíván-e a két párt választási szövetséget kötni 2014-re, és ha igen, milyen formában. „Összeköti a két szervezetet, hogy egyik nagy oligarchapárt táborába sem kíván beolvadni, sem most, sem a jövőben.”

A 4K! és a zöldpárt között már februárban, az LMP pártszakadása után elkezdődött egy szorosabb együttműködés. A két párt azóta több közös rendezvényt is tartott. Istvánffy Andrástól, a 4K! elnökétől megtudtuk, a pártjukat várhatóan szeptemberre jegyezhetik be. Istvánffy szerint teljesen természetes a két párt közötti együttműködés. Már Bajnai Gordon megjelenése előtt folytattak tárgyalásokat a Szolidaritással, a Millával és az LMP-vel, de az exminiszterelnök érkezése szétbombázta ezt a folyamatot, mivel a Szolidaritás a Milla, és az LMP fele is Bajnaihoz csatlakozott. Ettől függetlenül ők folytatják az LMP-vel azt, amit elkezdtek.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a két pártot összeköti, hogy rendszerkritikusak és globalizációellenesek. Arra a felvetésre, hogy nem jelent-e inkább nehézséget egy erősen baloldali szervezettel együttműködve megszerezni a Fideszből kiábrándult polgárok szavazatait, Schiffer azt válaszolta, szerint nem kellene felosztani a szavazókat jobboldaliakra és baloldaliakra. Rengetegen, akik a Fideszre szavaztak, nem elhivatott jobboldali emberek, és azok között most nagyon sok csalódott van, tette hozzá.

Rovatok