Index Vakbarát Hírportál

Bombát találtak a felrobbant óbudai házban

2013. augusztus 12., hétfő 11:22 | aznap frissítve

Nem bombától robbant fel a múlt héten a Tímár utca és a Pacsirtamező utca sarkán álló épület. Hétfőn csak egy második világháborús aknát találtak az óbudai ház belső udvarán - közölte Petridisz Miklós, a bontási munkák építésvezetője.  A robbanószerkezet eddig a födémben lehetett, és a múlt heti robbanáskor zuhanhatott le az udvarra. A robbanótest nem éles, de "bármi lehet benne", mondta a szakember.

A romok eltakarításakor a ház belső udvarán talált tárgyat elsőre nem tudták azonosítani, ezért kiürítették az épületet és értesítették a tűzszerészeket. A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának munkatársai megállapították, hogy az udvarban egy szovjet gyártmányú, második világháborús aknagránáttest volt.   

A bombát a rendőrség elszállíttatta, kutatást 18 óráig folytatják, olvasható Óbuda Facebook-oldalán. Holnap reggel az önkormányzat emberei nagyobb erőkkel kezdhetik meg a takarítást.

A romok eltakarítását innentől csak fokozott tűzszerészi felügyelet mellett folytathatják. A tapasztalatok szerint ugyanis ahol egy régi világháborús lövedéket találnak, ott lehet több is. Az épület sok belövést kapott a második világháborúban és a robbanószerkezetek általában a födémbe fúródtak be.  

Petridisz Miklós nem zárta ki, hogy a múlt heti gázrobbanásnál a födémbe ágyazódott robbanószerkezetek is működésbe léphettek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán csak feltételezés, ám ez magyarázatul szolgálhat a detonáció szokatlanul nagy erejére.

Múlt hét szerdán hajnalban történt a robbanás Óbudán, a Tímár és a Pacsirtamező utca sarkán. A a ház felső két szintje leomlott, az épület súlyosan megrongálódott. Az első vizsgálatok szerint gázrobbanás történhetett.

A robbanás után egy idős nő és fia holttestét találták meg a romok alatt. A házban egy fiatal férfi súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, és egy rosszullétre panaszkodó idős asszonyt is kórházba szállítottak.

A romos házból 14 családnak kellett kiköltöznie. Ötről kellett az önkormányzatnak gondoskodnia, a többiek átmenetileg rokonoknál és barátoknál laknak.

Bús Balázs polgármester hétfőn az Indexnek azt mondta: ma újabb három lakó jelentkezett nála, hogy valamilyen lakhatási lehetőséget keres, mert az ismerősöknél nem tudnak hosszabb ideig maradni.

Jól jött, hogy az OTP két lakást ajánlott fel a megrongálódott házban lakók ideiglenes elhelyezésére. Az önkormányzat 2,2 millió forint segélyt osztott ki a 14 érintett családnak, az önkormányzat által létrehozott adományvonalra pedig eddig 200 ezer forint érkezett be. Ezt teljes egészében átutalják a társasháznak.

A romok között talált bomba miatt le kellett állítani a romeltakarítást. A statikus szakértő ezután tudja felmérni, milyen károk keletkeztek az épületben és hogyan lehet helyreállítani azt. Az első vizsgálatok szerint a harmadik emeleten történt robbanás miatt a második emeleti födémet is le kell majd bontani, de a háznak a Pacsirtamező utcára néző homlokzata teljesen ép maradt.

Rovatok