Index Vakbarát Hírportál

Tovább keresik a koraszülöttek halálának okát

2013. augusztus 16., péntek 16:07

A miskolci koraszülöttosztály tovább működik, de a 37. hét előtt szülőket Debrecen is várja.

A társhatóságokkal együttműködve dolgozik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügyének feltárásán. Miután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház az egészségügyi hatóságot halmozódó halálesetekről tájékoztatta, járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálat indult, amely egy hete tart – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik a minták elemzésén. Az elmúlt egy hétben 90 speciális vizsgálatot végeztek el, és a jelenleg rendelkezésre álló mintákból még további 50-et fognak. A munka folyamatos, értékelésre, elemzésre a laboratóriumi vizsgálatsorozat lezárultát követően kerülhet sor.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is zajlik. Ennek során törekednek arra, hogy a biztonságos és folyamatos betegellátást, illetve a kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán folyó munkát a lehető legkevésbé zavarják. Az OTH és a OEK munkatársai közül többen nyári szabadságukat megszakítva kapcsolódtak be a járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálatba, a munka az előttünk álló hosszú hétvégén is folytatódik.

A miskolci koraszülött intenzív centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük kilencen szorulnak intenzív ellátásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán továbbra is érvényben vannak a szigorú járványügyi, illetve higiénés biztonsági intézkedések, ami komoly emberi erőforrás igénnyel is jár. A tehermentesítést szolgálja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) felajánlása, mely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

A kialakult helyzet megoldását az egységes állami egészségügyi ellátó rendszer – mint az a DEOEC felajánlásából is kitűnik – is segíti, ezzel is biztosítva a mindenki számára elérhető folyamatos és biztonságos betegellátást, többek között az ország 26 koraszülött intenzív centrumában is.

Rovatok