Index Vakbarát Hírportál

Ludovikás kardrántással esküdtek a tisztek

2013. augusztus 20., kedd 10:25 | aznap frissítve

Száz új tisztet, 91 férfit és 9 nőt avattak fel a Hősök terén. Az avatáson Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: Magyarországot ma is honvédjei védik meg, akik vállalják, hogy az év 365 napján megmozdulnak, ha szükség van rájuk.

A miniszter kiemelte a katonák helytállását a kolontári vörösiszap-katasztrófa, az idei márciusi hófúvások, a dunai árvíz idején és a nemzetközi missziókban. Hende Csaba utalt arra is, hogy a honvédség sok esetben még kifutó technikát használ, de ezt hamarosan lecserélik, külön kiemelte viszont, hogy a Gripenekbe van elég kerozin.

A fiatal tisztek az esküszöveg elmondása után kirántották kardjukat és azt kiáltották: "A hazáért mindhalálig". Ez a két háború közötti ludovikás hagyományok felelevenítése, amely 2010 óta része a tisztavatási ceremóniának, olvasható a honvedelem.hu-n. 2011-ben vezették be emellé a kardlengetést, azt az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó szokást, amellyel a friss végzősök a tisztté avatásuk felett érzett örömüket fejezik ki.

Áder János köztársasági elnök is méltatta a katonák helytállását. Egy fiatal katonapár történetét elevenítette fel, akiknek kitűzött esküvőjük idején is gáton kellett szolgálatot teljesíteni. Végül az áradó Duna mellett mondták ki egymásnak a boldogító igent.

A fiatal tisztek ezután megkoszorúzták a magyar hősök emlékművét, majd három Gripen húzott el a Hősök tere felett.

Még néhány érdekes adat a honvedelem.hu cikkéből, amely a tisztavatások történetét eleveníti fel:

Rovatok