Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar harckocsi épülhet

2013. augusztus 21., szerda 07:05

Szeptemberben újabb magyar fejlesztésű páncélozott katonai szállítóeszköz prototípusának összeszerelése kezdődhet meg, írja a Népszabadság. A Komondor nevű harcjárműből 2011-ben egyetlen példány született , a 2.0-ás változatból pedig kettő biztosan készül: a kéttengelyes, merev hidas verzió után négy- és hatkerekes, független kerékfelfüggesztésű modellek összeszerelését kezdik meg.

Zsitványi Attila, a Gamma Műszaki Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a harcjárművet Magyarországon tervezték, és jó terepképességei mellett előnye, hogy nehézgéppuskával leküzdhetetlen, és a személyzet azt is túléli, ha aknára hajt. A vezérigazgató a prototípus elkészítésének költségeiről nem akart beszélni, azt azonban elmondta, hogy egy ilyen járművet – felszereltségtől függően – 100 millió és 1 milliárd forint közötti összegért lehet beszerezni.

A cikk szerint hasonló fejlesztés Magyarországon utoljára a múlt század hetvenes éveiben volt, amikor a PSZH-k, úszóképes harcjárművek építése kezdődött. Ezeket sokáig használta a honvédség és a rendőrség is, illetve több ezret exportáltak. Zsitványi már régóta foglalkozik a hazai fejlesztésű harcijárművek gyártásának gondolatával, de a végső lökést Orbán Viktor szavai adták meg neki: „Ahogy a németek mondják: a német katona a gombjáig német gyártmány. Ezt szeretném látni Magyarországon is!" − mondta a miniszterelnök 2010 júniusában.

A Komondor első verziójáról itt olvashat bővebben, illetve ebben a videóban menet közben is megnézheti:

Komondor MRAP

Rovatok