Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség "tudomásul vette" a gárdistaavatást

2013. augusztus 26., hétfő 16:30

Vasárnap egy kis gárdista-avatással egybekötött masírozással emlékeztek megalapításának hatodik évfordulójára a Magyar Gárda utódszervezetei a Hősök terén. A Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig vonuló menet élén a „Gárda Motorosok” haladtak, őket zászlóvivők követték, akik egy-egy nagy méretű nemzeti színű, illetve Árpád-sávos és székely zászlót tartottak. A Hősök terén azután a gárdisták alakzatba álltak, és úgy hallgatták meg az online bejelentkező Budaházy György és – élőben - Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő szónoklatát.

A saját egyenruháikban parádézó gárdisták láttán felmerült bennünk, hogy engedélyezhette a rendőrség az avatást, mikor mindenféle gárdát jogerősen betiltott már a bíróság? Vagy ha nem engedélyezték, akkor hogy tarthatták meg mégis a rendezvényt, miközben szemtanúk szerint tizenöt kisbusznyi rohamrendőr várakozott a Műcsarnok mögött?

Kérdéseinket a rendőrségnek is feltettük, onnan azt a furcsa választ kaptuk, hogy a gyülekezési törvény alapján ők "tudomásul vettek" egy magánszemély által bejelentett "vonulásos rendezvényt", amit azután a „szükséges erőkkel” biztosítottak is. De közben „feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel” szabálysértés elkövetése miatt azért feljelentést is tettek 8 fő ellen.

Rovatok