Index Vakbarát Hírportál

A románok nem bíznak a kórházainkban?

2013. augusztus 30., péntek 16:46 | aznap frissítve

Erős túlreagálásnak tűnik, hogy az M5-ösön péntek hajnalban történt tömegbaleset miatt maga Victor Ponta román miniszterelnök küldött egy kórházi felszereléssel ellátott katonai gépet és egy orvoscsoportot Magyarországra. Ponta szerint az orvosok segíthetnek a romániai sérültek ellátásában és a hazaszállításukban. A gép péntek délután a román egészségügyi államtitkárral a fedélzetén le is szállt Magyarországon.

Az M5-ös Budapest felé vezető oldalán, Ócsa közelében, a 24-25-ös kilométernél pénteken reggel negyed hat körül egy kamion, három mikrobusz és öt autó karambolozott. A balesetben három román állampolgár halt meg, tizennyolcan súlyosan (közülük többen életveszélyesen), tizenöten könnyebben sérültek meg.

A mentők tizenhét autóval és két helikopterrel mentek a helyszínre. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, valamint a ceglédi kórházba. A sérültek között román, szerb és bolgár állampolgárok is vannak.

Szócska: Ellenőrzik, hogy minden sérült megfelelő ellátást kapjon

Megfelelő ellátást kapnak a péntek hajnali tömegbaleset sérültjei, van olyan beteg, akinek az életéért jelenleg is küzdenek - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek. Az államtitkár részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt három román állampolgár hozzátartozóinak. A baleset után 33 sérült ellátásáról kellett, illetve kell gondoskodni. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) folyamatosan ellenőrzi, hogy a sérültek megfelelő ellátást kapjanak. Szócska szerint az Országos Mentőszolgálat kitűnő munkát végzett, jól vizsgázott, mind a betegek osztályozását, mind kórházba juttatásukat illetően.

A magyar ellátórendszer fel van készülve nagy számú sérült ellátására, közölte az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága. A több súlyos sérülttel járó baleseteknél a Mentőszolgálat a Mentésirányítás segítségével több kórház traumatológiai osztályára osztja szét a sérülteket.

Az Emmi szerint a sürgős beavatkozásokat azonnal elvégzik a kórházakban, így ebben nem valószínű, hogy tud segíteni a román orvoscsapat. Tolmácsolási és pszichés segítséget azonban biztos tudnak nyújtani a sérülteknek.

Nem is egyszerű, hogy egy magyar kórházban egyik pillanatról a másikra egy román orvos vegye át a beteg kezelését. Az egészségügyi törvény szerint erre akkor van lehetőség, ha ehhez az itteni kezelőorvos hozzájárul és a beteg is belegyezését adja.

A román orvoscsoportnak leginkább a súlyos sérültek hazaszállításában lehet szerepe - legalábbis ez derül ki az Emmi válaszából. A súlyos sérültek szállíthatóságáról kizárólag a magyar kórház szakorvosai dönthetnek. Ilyenkor a mentőszolgálat a kórházból a reptérig szállítja a beteget, majd átadja a repülő orvosvezetőjének.

A beteg is dönthet úgy, hogy a további kezeléseket már hazájában szeretné elvégeztetni. Ekkor a hazaszállítás költsége a beteget, illetve biztosítóját terheli, közölte kérdésünkre az Emmi.

A magyar kormány és az illetékes hatóságok minden segítséget megadnak a pénteki balesettel kapcsolatos ügyek mielőbbi rendezése érdekében - írta Martonyi János külügyminiszter román partnerének Titus Corlateannak.

Rovatok