Index Vakbarát Hírportál

Kiütéssel nyert az MSZP-Együtt-DK Szigetszentmiklóson

2013. szeptember 1., vasárnap 18:58

Nagy győzelmet aratott az MSZP vezette ellenzéki összefogás jelöltje a szigetszentmiklósi 8-as választókerületben. Vigyázat! Időközi választás eredményéből csak korlátozott következtetések vonhatók le.

Vasárnap este 7 órakor zárultak a szavazóhelyiségek a szigetszentmiklósi 8-as választókerületben, ahol a helyi képviselő, a fideszes Kécza György halála miatt kellett kiírni választást. A részvétel 30,94 százalékos volt.

Az MSZP és az Együtt 2014 országos vitája, majd választási megállapodása kísérte a helyi kampányt. A választókerületben az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció Mesterházy Attila és Bajnai Gordon megegyezésétől függetlenül támogatta Ladányi Sándort, a szocialisták helyi elnökét.

Ladányi most több mint 150 szavazatot vert Keller Tamásnéra, fideszes ellenfelére.A baloldal a kétezres években még nem aratott ekkora győzelmet ebben a választókerületben.

A Demokratikus Koalíció mindenkit megelőzve már kiadott egy győzelmi közleményt: "[Ladányi] Győzelme azt bizonyítja, hogy a DK által igényelt teljes összefogás képes megtörni a Fidesz hatalmát és diadalra segíteni a demokratikus ellenzéki pártokat. Az első hárompárti összefogás azonnal sikert eredményezett" – írják.

Az MTI-nek nyilatkozó MSZP-s Tóbiás József szerint "az esély most elindult, és ennek az összefogásnak az ereje 2014-ben leválthatja a jelenleg regnáló kormányt."

"Aktivistáink, együtt az MSZP és a DK aktivistáival háztól-házig járták az utcákat, és buzdították részvételre a választókat az elmúlt hetekben" – írja közleményében az Együtt 2014.

Ladányi 2002-ben és 2006-ban is nagy fölénnyel (108, illetve 77 szavazattal) nyerte ezt a választókerületet fideszes ellenfele előtt, 2010-ben viszont Kécza György 28 szavazatnyi előnnyel megverte szocialista ellenfelét.

Szigetszentmiklós fideszes többsége nincs veszélyben. A 14 fős képviselő-testületében a polgármesterrel együtt eddig 10 fideszes ült. Rajtuk kívül az MSZP, az LMP, a Szövetség Szigetszentmiklósért és a Jobbik most 1-1 képviselővel rendelkezik a testületben.

Az időközi választásról bővebben lásd beharangozónkat>>>


Nagyobb

Rovatok