Index Vakbarát Hírportál

Egyre több szír menekült jön Magyarországra

2013. szeptember 3., kedd 10:23

Jelentősen megugrott a szír menekültek száma Magyarországon és a környező európai országokban – derül ki az ENSZ menekültügyi főbiztosság (UNHCR) adataiból. Míg tavalyelőtt csupán 91, tavaly pedig 145 menedékkérelem érkezett, júliusig közel 500-an kértek menedékjogot Magyarországon. Az ugrás egyértelműen az egyre élesedő szír polgárháború eredménye.

A kérelmezők közül idén eddig mintegy ötvenen kaptak nemzetközi védelmet, azaz menekült- vagy oltalmazotti státuszt. Mint a Helsinki Bizottságnál megtudtuk, ez még nem a végleges szám, sok kérelem vizsgálat alatt van.

Beszédes ugyanakkor a megszüntetett esetek száma, amely júliusig 114 volt. Amit a hivatalos kommunikációban megszüntetett eljárásnak neveznek, az a valóságban legtöbbször azt jelenti, hogy a menekült folytatja útját Nyugat-Európába. Ennek oka a magyar menekültügyi rendszer hiányossága, amelyet az ENSZ menekültügyi főbiztossága egyébként már többször elítélt. Mivel Szíriát időközben életveszélyes országgá minősítették, annyi biztos, hogy a hatóságok senkit nem küldhetnek vissza oda.

Magyarország Közép-Európa középmezőnyében van a szír menekültek számát illetően. Míg hozzánk június végéig 400 szír menekült érkezett idén, Bulgáriába 728-an, Romániában pedig 489-en adtak be menekültkérelmet. Utánunk jönnek a lengyelek, a szlovének és a csehek. Elenyészően kevés, csupán hét szír menekültkérelmet regisztráltak Szlovákiában.

Ezrek Olaszországban

A legtöbb szír bevándorló nem szárazföldön hagyja el a háborús övezetet, hanem hajóval, a Földközi tengeren, leginkább Olaszországba menekül. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint július elseje és augusztus közepe között Észak-Afrikából 9 ezer menekült érkezett hozzájuk. A magukat politikai menekülteknek vallók jelentős része szíriai.

A két és fél éve tartó polgárháború kezdete óta 2 millió ember menekült el Szíriából. Többségük a szomszédos arab országokban, valamint Törökországban keresett menedéket.

A szírek nem a szír éttermekben vannak

Meg szerettünk volna kérdezni néhány Magyarországon élő szíriait, hogy mit gondol a hazájában dúló konfliktusról. A legegyszerűbb megoldást választva felkerestünk egy sor szír éttermet, ahol azonban nem a szír politikai nézetek rajzolódtak ki előttünk. Ehelyett kiderült, hogy az arab éttermesek úgy gondolhatják, a szír népnév jól cseng a magyaroknak, ezért anélkül nevezik büféjüket, éttermüket szírnek, hogy akár egyetlen szír is dolgozna ott.

Rovatok