Index Vakbarát Hírportál

Ő egy hidegvérű gyilkos

2013. szeptember 4., szerda 08:49

Voltak kapcsolatai, akik segítették, és biztos vagyok benne, hogy még most is vannak – nyilatkozta Kijevben a Népszavának Szerhij Djadecsko ukrán bankár a nemrég Magyarországon elfogott Olekszandr Sepelevről, aki a gyanú szerint őt is meg akarta öletni. Sepelevet július elején vették őrizetbe egy budapesti szálloda éttermében nemzetközi körözés alapján. Ukrajnában gyilkossági kísérlettel és sikkasztással gyanúsítják. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Djadecsko – akinek testi épségére testőrök vigyáznak – a Népszavának azt állította, Sepelevnek „Magyarországon komoly kapcsolatai voltak, azokat is beleértve, melyeknek a korrupció az alapja”, ennek köszönhető, hogy nemcsak neki, de feleségének is névre szóló magyar útlevele volt. (Letartóztatása után azt állította a rendőröknek, hogy ő csak egy Sevcsenko nevű magyar állampolgár.) Djadecsko szerint az az ukrán hölgy segédkezett Sepelevnek a magyar útlevél megszerzésében, akinek a férjét a bankár meggyilkolásával bízták meg. A bankár szerint Sepelev és felesége 100-200 ezer eurót fizetett az útlevelekért. „Neki ez nem nagy összeg” – jegyezte meg.

A bankár a lapnak azt mondta, szerinte Sepelevnek nincs befolyása Magyarországon, de pénzzel sok mindent el tudott érni. „Feltételezem, hogy akik ma is támogatják Magyarországon, nem sejtik, hogy kicsoda Sepelev igazából. Biztosan nem tudják, hogy Sepelevet jogosan vádolják legalább négy bérgyilkosságban való részvétellel” – mondta Djadecsko, aki egyben figyelmeztette is a magyarokat: „Sepelev egy hidegvérű gyilkos, cinikus, dacos bűnöző, aki már megszokta, hogy megoldhatatlan problémáit gyilkossággal »rendezze«.”

Sepelev és felesége politikai menedékjogot kért Magyarországtól, mert azt állítják, hogy Ukrajnában politikai üldözöttek. Djadecsko szerint ez hazugság, amit az is alátámaszt, hogy Sepelev össze-vissza repülgetett mindenfelé. „Az állam Sepelevet valóban üldözi, de csak bűnügyek miatt, minden politikai felhang nélkül” – mondta a bankár, aki az újságíró kérdésére megerősíti, hogy a letartóztatott üzletember fia hosszabb ideje Budapesten él. „Úgy gondolom, hogy amikor Sepelev már készült menekülni Ukrajnából – mert sejtette, hogy a nyakán vannak a rendőrök és hogy elkoboznak tőle mindent, ha elfogják –, mindent a fiának ajándékozott, és előreküldte őt Budapestre” – nyilatkozta a bankár.

Az interjúban Djadecsko azt állítja, hogy egy magyar üzletember „bekonferálta” Sepelevet az egyik magyar miniszternek mint komoly befektetőt. A bankár úgy tudja, Sepelev találkozott is a miniszterrel, de utóbbi nevét nem akarta elárulni, mondván, még „nem rendelkezem hiteles anyagokkal, amivel be tudom bizonyítani, hogy ő is benne van”, de biztos benne, hogy lesz bizonyítéka. „A miniszter úr bizonyára nem tudott arról, hogy Sepelev körözés alatt áll. Komoly és köztiszteletben álló üzletemberként mutatták be, akinek segítségre van szüksége a politikai menedékjog megszerzésében” – állítja Djadecsko.

A bankár szerint ha a magyar hatóságok szabadon engednék Sepelevet, az számára és a családja számára katasztrófa lenne. „Egészen biztos vagyok abban, hogy Sepelev nem fog megállni, és meg fog tenni mindent, hogy engem eltegyen láb alól” – mondta. Arról is beszélt, hogy Sepelev több partnere és konkurense halt erőszakos halált.

Sepelev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.

Rovatok