Index Vakbarát Hírportál

11,1 százalék lesz a következő rezsicsökkentő lépcső

2013. szeptember 5., csütörtök 14:25 | aznap frissítve

Áramszünettel kellett megküzdeniük a kormánypártoknak, miközben visegrádi frakcióülésükön úgy döntöttek, még az ősszel folytatódni fog a rezsicsökkentés. A bankokat felszólították, hogy változtassanak a devizahitelek megállapodásain az ügyfelek javára.

A háromnapos Fidesz–KDNP-frakcióülés eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Rogán Antal frakcióvezető elmondta: még az idén folytatódni fog a rezsicsökkentés. Ezúttal a villamosenergia, a gáz és a távhő árából kell 11,1 százalékot vágniuk az energiacégeknek. A lépést ősszel a fűtési szezon kezdetével kell megtenni.

A frakcióvezető azzal magyarázta a nem kerek csökkentési összeget, hogy számításaik szerint az első lépcsőben ezeknél az energiahordozóknál nem volt meg a teljes 10 százalékos csökkentés. A Fidesz és kormány viszont azt a célt tűzte maga elé, hogy a tavaly decemberi adatokhoz képest pontosan 20 százalékkal legyen kevesebb az energiahordozók ára.

Az új árat október 15-étől vagy november 1-jétől vezetik be.

Visegrádról nemcsak az energiacégeknek, hanem a bankoknak is ultimátumot küldött a Fidesz. Rogán erről azt mondta: hibás termékek a devizahitel-szerződések, mert a bankok a várható kockázatokról nem adtak teljes körű tájékoztatást. A frakcióvezető szerint ezért az bankok feladata, hogy kezeljék a helyzetet.

A kormány felszólítja a bankokat, hogy a devizahitel-szerződéseket módosítsák az ügyfelek javára – ismertette Rogán. Erre a bankok november 1-jéig kapnak határidőt. Ha nem teszik meg, akkor a kormány beterjeszti saját javaslatát, akár a bankok kárára is. A frakcióvezető azt mondta: ha a bankok november 1-jéig nem módosítják a devizahitel-szerződéseket, akkor a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni. Hozzátette: a gazdasági tárca bármikor kész konzultációra a bankokkal.

A frakcióvezető szerint jelenleg körülbelül 510 ezer olyan devizahitel van, amelynek esetében a lakás veszélyben forog. Bár a végtörlesztéssel, az árfolyamrögzítéssel és az eszközkezelővel már eddig is segítettek mintegy 360 ezer családnak, azonban azokat is támogatni kell, akik ma még „a devizahitelek régi terheit nyögik” – mondta.

A sajtótájékoztatón Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője közölte: kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így azt a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, segítve ezzel a kis jövedelmű, gyermekes családokat.

A sajtótájékoztatót eredetileg 13 órára hirdették meg, később ezt 14 órára, majd újra 13 órára módosították. Rogán ezt azzal indokolta, hogy áramszünet volt abban a visegrádi szállodában, ahol a frakcióülést tartották. Az áramszünet pont akkor történt, amikor a képviselőcsoport jóváhagyta a rezsicsökkentést. Ez lehetett az áramszolgáltatók bosszúja – mondta viccelődve a frakcióvezető. A háromnapos frakcióülést a Hotel Visegrádban tartották, Rogán szerint a szálloda wellness részét lezárták a képviselők elől, hogy mindenki a munkára koncentráljon.

A kihelyezett vidéki frakcióüléssel a kormánypártok a parlamenti ülésszakokra készülnek. A zárt ajtók mögötti megbeszéléséken szinte az összes olyan téma szóba kerül, ami a következő hetek, hónapok politikai csatározásait meghatározza. A kormánypárti képviselők az Indexnek arról beszéltek, hogy a korábbi vidéki frakcióülésektől eltérően most nem voltak heves viták. Többek között erre utal az is, hogy a szerdán már éjfél előtt befejeződött a tanácskozás, miközben korábban az volt jellemző, hogy a képviselők hajnalig kérdezgették különböző konfliktusos témákban a kormányfőt.

Még többet akar az MSZP

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője a Fidesz újabb rezsicsökkentéséről azt mondta, hogy nagyobb, igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést javasolnak. Szerinte nagyobb rezsicsökkentést tenne lehetővé a villamos energia világpiaci árának csökkenése, igazságosabb lenne, ha a rászorulók több segítséget kapnának, mint a gazdagabbak, energiamegtakarítási, hőszigetelési programokkal pedig fenntarthatóvá lehetne tenni háztartási kiadások csökkentését.

Rovatok