Index Vakbarát Hírportál

MSZP: Gyurcsány se listán, se egyéniben nem indulhat

2013. szeptember 9., hétfő 11:12

Miután az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti választási együttműködésről szóló tárgyalások a múlt hét közepére megakadtak, majd Mesterházy Attila nyílt levélben kérte a DK-t a feltételei tisztázására, újabb részletek derültek ki a tárgyalópartnerek álláspontjáról, habár ezeket hivatalosan egyik párt vezetése sem erősítette meg.

Az már korábban kiderült, hogy a Gyurcsány Ferenc pártja által követelt tíz egyéni körzet nem fog menni, mivel az MSZP-nek az Együtt-PM-mel kötött megállapodás után csak négy elosztható helye maradt, amire ráadásul más jelentkezők is akadtak. Habár közülük a Shcmuck Andor-féle MSZDP pénteken kiesett, az Index úgy tudja, Fodor Gábor Liberálisok nevű pártjával még mindenképpen tárgyalnának a szocialisták.

A DK azonban a fennmaradó három, esetleg négy helynél többet, a Népszabadság információi szerint hét-nyolc egyéni körzetet szeretne megkapni, és az országos listán is ugyanennyi helyre tartana igényt, habár ezekből csak kettő-négy lenne a biztos befutó első traktusban. A DK mindebből egy ötfős parlamenti frakciót szeretne alakítani.

A legkritikusabb kérdés azonban továbbra is az, mit kezd az MSZP a vélhetőleg az országos lista második helyére pályázó Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel. A DK szerint a szocialisták hivatalosan még semmit nem jeleztek ezzel kapcsolatban, ugyanakkor MSZP-s források szerint a pártban már „rég és egyértelműen eldőlt”, hogy amennyiben a két párt együttműködik, Gyurcsány sem listán, sem egyéniben nem indulhat.

A Népszabadság szerint az MSZP négy, de reálisan inkább három körzetet ajánlana a DK-nak, ezek között lehet például Marcali vagy Mohács is. Ezen felül a DK Budapest XII. kerületében is jelöltet állíthatna (ez a körzet jelenleg az Együtt-PM-hez tartozik, de állítólag készek visszaadni), azonban ez köztudottan nehéz terep a baloldalnak.

A DK részéről a hét elején érkezhet hivatalos reakció Mesterházy Attila kérdéseire, ugyanakkor az egyezkedésre nincs sok idő, mert az MSZP a hétvégi választmányi ülésén véglegesítené az egyéni körzetek és az országos lista jelöltjeinek névsorát.

Rovatok