Index Vakbarát Hírportál

Magyar vegyvédelmisek mennének Szíriába

2013. szeptember 10., kedd 13:39

Magyarország kész vegyi védelmi katonai szakértőket küldeni Szíriába, ha a vegyi fegyverek nemzetközi átvételére és megsemmisítésére sor kerül, jelentette be a honvédelmi miniszter kedden Székesfehérváron.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli a Szíriában augusztus 21-én elkövetett vegyi fegyveres támadást, amelyben rengeteg civil, közöttük ártatlan gyermek is meghalt. A miniszter szerint a szíriai vegyifegyver-készletek kérdésére átfogó megoldást kell találni.

Szerinte ebben a kérdésben a nemzetközi közösség többféle szinten, többféle megközelítésben, de lényegében ugyanabba az irányba halad: a szíriai légicsapások elkerülhetők és a háború fokozódása megakadályozható abban az esetben, ha a vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzés alá kerülnek és megsemmisítik őket.

A miniszter úgy fogalmazott, ha megvalósul az a megoldás, amelyet az elmúlt napokban mind orosz, mind amerikai, mind uniós részről felvetettek, Magyarország kész vegyi védelmi katonai szakértőket küldeni a térségbe.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit, írja az abcnews.com .

Ahogy korábban írtuk, Szíria elfogadná azt az orosz megoldási javaslatot, hogy nemzetközi békefenntartók kezébe adják az ország teljes vegyifegyver-készletét. Walid al-Moualem külügyminiszter Moszkvában tárgyalt erről az orosz vezetéssel, és a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta , bízik a Kreml bölcsességében, ami segít „elkerülni az amerikai agressziót a szír nép ellen”.

Rovatok