Index Vakbarát Hírportál

Schiffer: Orbán Viktor azonnal váltsa le Illést!

2013. szeptember 10., kedd 17:17 | aznap frissítve

Nem az ellenzéki transzparensek, hanem az Illés Zoltánéhoz hasonló mondatok sértik a Ház méltóságát Schiffer András szerint. A frakcióvezető azt mondja, nem csupán Szél Bernadett alázását nem lenne szabad tűrnie Orbán Viktornak, hanem a nyílt hajbókolást sem.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője felszólítja Orbán Viktort, hogy azonnal váltsa le Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt. Illés ma reggel egy napirend előtti kérdésre adott válaszában tett sértő kijelentéseket az LMP-s Szél Bernadettre. „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos″ – alázta az államtitkár a doktori fokozattal rendelkező, több kutatócsoportban is dolgozó LMP-s képviselőnőt, majd azt is hozzátette, hogy „a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára!″. Szavaiért végül nem ő, hanem Kocsis Máté kért elnézést a kormánypárti frakciók nevében.

Miért nem lép fel a kormány a verespataki és nagybányai,...

Minden nőt megsértett

„A miniszterelnöknek haladéktalanul el kellene távolítania Illés Zoltánt. Az államtitkárnak nem ez volt az első ilyen jellegű megnyilvánulása, nemrég a környezetvédő szervezetekkel történt egyeztetést illette obszcén kifejezéssel az Országgyűlésben. Mai produkciójával Illés Zoltán nem egyszerűen Szél Bernadettet sértette meg, minden nőt megsértett″ – nyilatkozta Schiffer András az Indexnek.

Az LMP frakcióvezetője szerint Illés olyan kifejezéseket használt, melyek közül akár csak egyért is az országgyűlési őrséggel vezettettek volna ki az ülésteremből egy ellenzéki képviselőt, ha az az ő szájából hangzik el. „Méltatlan, hogy a kormányzati padsorokból bárki is ilyen stílusban válaszoljon. A miniszterelnöknek saját kormánya és a parlament méltósága érdekében el kell távolítania Illés Zoltánt. A parlament méltóságát nem az ellenzéki transzparensek veszélyeztetik, hanem az, hogy egy ilyen primitív stílusban válaszolgató államtitkár ülhet a padsorokban″ –mondta a frakcióvezető.

Úr-szolga viszony

Schiffer szerint ugyanakkor a kormányfőnek nem csupán Szél Bernadett sértegetése és a szexista megjegyzések miatt kellene leváltania környezetügyi államtitkárát, hanem Illés Zoltán „hajbókolása″ miatt is.

„A miniszterelnöknek már csak azért is lépnie kellene, mert amennyiben szó nélkül hagyja, hogy egy államtitkár száját elhagyhatja a mondat, miszerint valaki a miniszterelnök nevét ne vegye a szájára, az felettébb kínos következtetésekre ad okot. Ez a hajbókolásnak egy olyan szintje, ami talán még a nemzeti cinizmus rendszerében sem elfogadott. Ha mindezek után Illés mégis a helyén marad, az azt jelenti, Orbán elfogadhatónak tartja, hogy a kormánytagok úr-szolga viszonyban legyenek a miniszterelnökkel″ – mondta.

Bajnaiék szerint is mennie kell

Illés Zoltán menesztérésre szólít fel az Együtt-PM szövetség is. Szerintük az államtitkárnak sikerült egy "példamutatóan" szexista, egyúttal egy politikai kultúrán kívül rekedt, az emberi méltóságot és a másik ember elismerését teljesen figyelmen kívül hagyó választ adnia. Illés Zoltánnak, mint a magyar kormány képviselőjének ezzel a mondatával az Európai Unió minden egyes kormányából és parlamentjéből mennie kellene – írja közleményében a párt, mely szerint az államtitkár újra bebizonyította: méltatlan feladatára. Remélik, hogy a miniszterelnök megteszi a szükséges lépéseket.

Rovatok