Index Vakbarát Hírportál

Szétkapják LHBélát

2013. szeptember 10., kedd 10:30 | aznap frissítve

Alkatrészenként értékesíti új tulajdonosa a Malév utolsó nagygépét, az LHBéla néven ismert Boeinget. A Boeing 767-200ER típusú repülőgép jelenlegi állapotában már nem repülőképes, és rendkívül drága lenne újra beüzemelni, de néhány alkatrésze még jelentős értéket képvisel a piacon, írja az airportal.hu.

Eladják például LHBéla hajtóműveit és segédhajtóműveit, a hidraulikát, a műszereket, a fékszárnyakat és a kormányszerveket is. A gép törzsének, azaz sárkányszerkezetének sorsáról egyelőre nem született döntés, de Samu Ádám, az airportal.hu alapítója reméli, hogy gép orrát és a farokrészt – szaknyelven függőleges vezérsíkot – méltó módon kiállítják majd. A Ferihegyen vesztegelő gép bontását már el is kezdték.

„Sajnos a repülőgép a magas üzemanyagárak és a relatíve rövid törzs adta kis ülésszám miatt ma már nem üzemeltethető gazdaságosan, továbbá igen sokat kellene rákölteni ahhoz, hogy újra repülőképes állapotba kerülhessen. LHBéla helyzetét tovább bonyolítja a rendkívül szövevényes jogi háttér is, az állami/offshore tulajdonlás és a gépet terhelő banki jelzálogjogok – így érthető, hogy nem tolongtak érte a vevők” – mondta el Samu.

Rovatok