Index Vakbarát Hírportál

Koszba fulladtok így, kórházak

2013. szeptember 11., szerda 20:04

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kétmilliárd forint, 90 napon túl kifizetetlen tartozási állományt halmozott fel a Magyar Tisztás-technológiai Szövetség (MATISZ) 76 tagszervezete felé, állítja a szervezet.

A MATISZ adatai szerint a magyar kórházak tartozásállománya 53 milliárd forintra nőtt (ez nemrég egy konferencián hangzott el a kórházszövetségtől), ezért sokszor amikor nem tudnak fizetni a takarításért, a kórházak azzal indokolják, hogy az áram, a villany kifizetése előrébb való a takarításnál. A szövetség szerint viszont veszélyes az is, hogy sokszor a takarítástechnikán kénytelenek spórolni.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy van olyan kórházat takarítócég, amit már 16 hónapja nem fizettek ki. A takarítószövetségnél úgy gondolják, alkupozícióik sokkal rosszabbak, mint például a gyógyszergyáraké, pedig előbbinél a kifizetetlen pénz mindig a dolgozók bérét jelenti.

Paár Zoltán, a szövetség elnöke szerint a lejárt adósságállomány elérte azt a szintet, hogy megkongatják a vészharangot. Szeretnék alapjaiban átalakítani a közbeszerzési törvény alá tartozó kórháztakarítás helyzetét és el akarják hívni a közvélemény figyelmét arra: sürgősen változtatni kell a kórházi takarítások közbeszerzési és finanszírozási gyakorlatán.

Tarthatatlannak gondolják azt a helyzetet, hogy több egészségügyi intézmény már a minőségi takarítást sem tudja kifizetni, és ezért veszélybe kerülhet a kórházak higiéniája. A MATISZ elnöke szerint ennek akár halálesetek vagy kórházi osztályok bezárása is lehet a következménye.

Nem mi

Az Index kérdésére válaszolva az EMMI egészségügyi államtitkársága határozottan visszautasította a MATISZ azon állítását, miszerint „vészhelyzetben a kórházak takarítása”.  Szerintük a szövetség indokolatlanul aggodalmat kelt a betegek és az egészségügyi dolgozók körében, mert a „az EMMI és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – együttműködésben az egészségügyi intézményekkel – mindent megtesz a biztonságos és szakszerű betegellátás érdekében”.

A tartozásokkal kapcsolatban annyit közöltek, hogy „a kórházak jelenleg egyéni szerződéseket kötnek az intézményi takarításra. A tervek szerint, ahol erre lehetőség van, a későbbiekben tervezett térségi közbeszerzésekkel igyekszünk enyhíteni a kórházak terhein.”

Mit szólna Gobbi Hilda?

„A mi munkánk akkor nem látszik, ha jól végeztük” – mondta Paár Zoltán a szakmáról. A takarítószemélyzet a kórházakban szervesen együtt dolgozik a személyzettel, az ottani munkát nem lehetne elvégezni a képzett takarítók nélkül, ezért a takarítók megbecsülésnek örvendenek a gyógyintézményekben.

Sajnos Ritz Tibor, a szervezet szakmafejlesztési bizottságának elnöke nem beszélt sokat a sajtótájékoztatón, pedig a honlapjukat átnézve nagy rajongója lettem az idei takarítóversenyt promótáló Gobbi Hildás videó miatt:

Mit szólna Gobbi Hilda egy versenyhez?

Most arról beszélt, hogy a takarítás 2005 óta államilag elismert szakma, de úgy érzi, a társadalmi elismertség még nem következett be, pedig jövőre végez az első tíz, felsőfokú végzettségű szakemberük. Azt szeretnék, ha a kórházi takarítás megpályáztatásakor a kórházak ne a legolcsóbb ajánlatot fogadják el, hanem az “összességében legjobbat”, azaz hogy 50-50 százalékban számítson a szakmai és a pénzügyi oldal. "A mostani feltételek miatt a versenybe így bekerülhetnek olyan kamikaze cégek is, amik piacszerző akciót hajtanak végre, de a szakmának összességében presztízsveszteséget okoznak" - mondták el sajtótájékoztatón.

Az EMMI-nek partnerséget ajánlottak, de nemcsak a tartozások rendezése miatt, hanem meg szeretnék újítani az úgy nevezett “sárga könyvet”, amit arról írtak, hogyan kell takarítani a kórházakat. A nemzetközi újdonságokat szeretnék lekövetni, újra akarják gondolni a szaktárcával az alapkövetelményeket, hogy könnyebben el lehessen kerülni a kórházi fertőzéseket.

A magyarok egyébként 2012-ben Amszterdamból egy nemzetközi tisztítástechnikai versenyen kórházi műtőtakarítás kategóriában elhozták a kupát.

Mi az a MATISZ?

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség 1999-ben alakult. Az indulásnál 30 takarítással és létesítmény fenntartással foglalkozó cég szövetkezett a minőségi szolgáltatásnyújtásra, a piac védelmére, a takarítási szakma állami társadalmi elismertetésére. 76 tagszervezetével, mára országos lefedettsége van. A MATISZ fórumokat, konferenciákat szervez, szakmai javaslatokat készít, képzési gyakorlat átalakítását szorgalmazza.

Rovatok