Index Vakbarát Hírportál

Nem kap pénzt a Pető Intézet

2013. szeptember 16., hétfő 18:30

Cikkünk folyamatosan frissül a határozathozatalokkal.

Nem kap pénzt a Pető Intézet. A PM-es Szabó Tímea javaslata 500 millió forinttal támogatta volna a világhírű, fogyatékosok oktatását végző intézményt, a kormányoldal azonban - három fideszes, Dankó Béla, László Tamás és Pogácsás Tibor képviselő kivételével - a kezdeményezést leszavazta.

Hat évre az alapvető jogok biztosává választotta Székely Lászlót az Országgyűlés hétfőn. Megválasztását a titkos szavazáson 266 képviselő támogatta, 40-en ellene szavaztak, egy szavazat érvénytelen volt. Székely László szeptember 25-étől tölti be az ombudsmani tisztséget, miután Szabó Máté mandátuma előző nap lejár. Székely László az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv előkészítését, korábban dunai kormánybiztos volt.

Elfogadta a parlament az alaptörvény ötödik módosítását 260 igennel, 41 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett. A módosítást a kormánypártiak mellett három független képviselő is támogatta. Az MSZP és az LMP nemmel szavazott, a Jobbik-frakció tartózkodott.  A módosítás a Magyar Nemzeti Bankot bízza meg a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével, és törli a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét: az Országos Bírósági Hivatal elnökének a jövőben nem lesz módja arra, hogy bizonyos ügyek tárgyalására az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot jelöljön ki.

Az alkotmánymódosítás szerint kampányhirdetéseket nem csak a közmédia sugározhat majd, a kereskedelmi televíziók és rádiók azonos feltételekkel, ingyen közölhetik a pártreklámokat. Az Országgyűlés kormánypárti többsége márciusban, a negyedik módosítással foglalta az alaptörvénybe, hogy kampányidőszakban kizárólag a közmédia sugározhat párthirdetéseket, most ezen változtattak.

A most megszavazott módosítással - az Európai Bizottság jelzései alapján - kikerült az alkotmányból, hogy ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság (Ab) vagy nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására. Belefoglalják viszont ezt a rendelkezést a gazdasági stabilitási törvénybe, amelynek módosítása már a Ház előtt van.

Átírták az egyházakat érintő alkotmányos passzusokat is, igazodva ahhoz, hogy a parlament nyáron megváltoztatta az egyházkénti elismerés rendjét. Rögzítették, hogy az azonos hitelveket követők vallásuk gyakorlására sarkalatos törvényben meghatározott szervezeti formában működő vallási közösségeket hozhatnak létre, továbbá hogy a vallási közösségek önállóak, az államtól különváltan működnek, de a közösségi célok érdekében együttműködhetnek vele. Az együttműködésről a vallási közösség kérelmére az Országgyűlés dönt, az együttműködő közösségek bevett egyháznak minősülnek, és sajátos jogosultságokkal rendelkeznek.

Felfüggesztette a parlament Balogh József korábban fideszes, jelenleg független képviselő mentelmi jogát, amit a legfőbb ügyész azért kért, mert a politikus a megalapozott gyanú szerint áprilisban ittasan bántalmazta élettársát. Az Országgyűlés hétfőn 290 igen szavazattal, két nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött így. A képviselő - aki a történtek után néhány nappal kilépett a Fidesz-frakcióból - már korábban bejelentette, hogy kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

Felfüggesztette Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn 291 igen szavazattal, egy nem ellenében, két tartózkodás mellett. A politikust korábbi frakciótársa, a Jobbik képviselőcsoportjából 2010 decemberében kizárt Pősze Lajos jelentette fel, mert állítása szerint a Képviselői Irodaház folyosóján előzetes szóváltás nélkül arcon köpte. Zagyva György Gyula ezt tagadta, de kérte mentelmi jogának felfüggesztését, amit a parlament a magánvádas ügyekben megszokott gyakorlattól eltérően meg is szavazott.

Rovatok