Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés a zászlóégető ex-jobbikos ellen

2013. szeptember 18., szerda 20:33

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Lenhardt Balázs független, korábban jobbikos országgyűlési képviselő ellen - hangzott el az M1 szerda esti Híradójában.

A politikusnak két társával együtt azért kell bíróság elé állnia, mert tavaly decemberben - két társa közreműködésével - a Külügyminisztérium épülete előtt a cionizmus ellen tartott rendezvényen meggyújtott egy izraeli zászlót. A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által a Külügyminisztérium elé szervezett megmozduláson „Mocskos zsidók” és „Auschwitzba velük!” kiáltások hallatszottak a zászló felgyújtása közben.

Nagy Andrea a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte, hogy főügyészség az országgyűlési képviselő és két társa ellen nyilvános rendezvényen elkövetett csoportos garázdaság miatt emeltek vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon.

Nagy Andrea júliusban a Magyar Nemzetnek azt mondta, a nyomozóhatóság bizonyítottnak találta a törvénysértést, amit azért értékeltek garázdaságnak, mert a zászlóégetés a médiában is nyilvánosságot kapott, és alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A képviselő a kihallgatáson elismerte, hogy felgyújtotta a zászlót, ugyanakkor úgy vélte, nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit. A politikus több mint egy hónappal a zászlóégetés előtt kilépett a Jobbikból. Mentelmi jogát júniusban felfüggesztette az Országgyűlés.

Rovatok